Cestovní ruch a regiony: V Brně začaly veletrhy Go a Regiontour

Brno - Na brněnském výstavišti dnes začínají veletrhy Go a Regiontour, čtyřdenní přehlídka cestovního ruchu a turistických možností v regionech Česka. Hlavními tématy letošních ročníků je kulturní turistika a technické památky. Vystavovatelů přijelo kvůli hospodářské recesi méně než loni a právě krizi a úbytku turistů je věnována i část doprovodného programu. Rozhodně však je z čeho vybírat. Právě na závěr dnešního dne budou oceněni vítězové soutěží Grand Prix Regiotour, Náš kraj 2009 o nejlepší turistický produkt, ProfiGO, TOPGuide junior, kde se představují mladí odborníci a Region Regina.

Hejtmani na veletrhu podepíší smlouvu na letošní čerpání dotací z Evropské unie. Česko má dostat 30 miliard korun. Hlavním bodem dnešního doprovodného programu je beseda u kulatého stolu, jíž se kromě hejtmanů zúčastní také zástupci ministerstva pro místní rozvoj, státní agentury CzechTourism a asociací cestovních kanceláří, hotelů a restaurací. Řešit budou především dopady krize a pokles návštěvníků, s nimiž se potýkali v loňském roce všechny kraje. „Jižní Moravu jen za třetí čtvrtletí navštívilo o pět procent méně návštěvníků. Utrpěla hlavně kongresová turistika, do níž kraj investoval v minulosti deset milionů korun,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Hlavními problémy censtovního ruchu v české republice je podle něho nedostzatečná dopravní infrastruktura a malá spolupráce jednotlivých krajů.

Slavkov nabídne putování za Napoleonem

Přestože odvětví cestovního ruchu poznamenala ekonomická recese, zájem o veletrhy GO a REGIONTOUR zůstává podle organizátorů stejně vysoký jako v minulých letech. Vystavovatelé chtějí svým obchodním partnerům i široké veřejnosti předvést to nejlepší ze své nabídky, chystají se zaujmout novými a vylepšenými službami. Mezi nimi byl ředitel zámku Slavkov-Austerlitz Aleš Šilhánek, který prezentoval letošní projekt  s názvem Po stopách napoleonských válek na Moravě. „Chceme dosáhnout toho, aby u nás turisté, kteří přijedou na slavkovské bojiště, zůstali celý den. Program je postaven na celodenní jízdě po slavkovském bojišti, během níž navštíví zájemci vrch Žuráň, kopec Santon, Mohylu míru a vše skončí prohlídkou na Slavkovském zámku. Nedozví se přitom jen něco z historie, ale budou moci shlédnout ukázky z bitevních situací v dobových uniformách a ochutnají dobroty ze zámecké kuchyně,“ představil nabídku Slavkova Šilhánek.

Turistův zájem prochází žaludkem

Na tradiční kuchyni se pokusili přilákat obce a regiony, které se pyšní zpracováním výrobků, které získali Evropskou značku. Nechyběla tedy výroba štramberských uší, frgálů i karlovarských oplatků. Pravou „kapustnicu“ přijel  nabídnout desítkám zájemců, kteří na ni čekali ve frontě desítky minut kuchař Lubomír Kuba ze Slovenské cestovní agentury. „Je to naše národní jídlo a je to skutečně to nejlepší a nejtypičtější, co nás reprezentuje. A věříme, že i na skvělé jídlo se dají lidé přitáhnout k nám,“ věří Kuba.

Zájem vystavovatelů poznamenala recese

Zájem o veletrhy ze strany vystavovatelů je letos menší než loni, přesto se na akci představí téměř 1100 stánků z 19 států, loni jich bylo 1300 z 31 států. Úvodní den zakončí vyhlášení výsledků soutěže Grand Prix Regiontour aneb Náš kraj o nejlepší turistický produkt, soutěže Profi GO talentů a TOP GUIDE junior mladých odborníků v cestovním ruchu.

Noví „talenti“ turistiky

Najít nové talenty z řad zájemců o cestovní ruch bylo cílem soutěže PROFI GO 2010, která se konala již pošestnácté. Pětašedesát soutěžících absolvovalo náročný test zaměřený na znalosti z historie, zeměpisu, kultury, literatury, sportu a politiky a poté obrazový test z pamětihodností České republiky. Prověřovala se i znalost světového jazyka. Nejvíce bodů získala studentka Vyšší odborné školy a Hotelové školy Opava Vendula Václavská ze Šumperka. Ze Šumperka je i vítězka soutěže TOP GUIDE junior 2010 Kamila Bálintová, která prokázala znalosti o zahraničním cestovním ruchu a odborné porotě předvedla improvizovaný průvodcovský projev na dané téma v češtině i v jednom ze světových jazyků.

Volily se i missky 

Královna regionů České republiky REGION REGINA 2010 se stala součástí veletrhu REGIONTOUR již potřinácté. Mezi jedenácti soutěžícími ze stejného počtu regionů zvítězila studentka Školy ekonomiky a cestovního ruchu v Jihlavě Lucie Zahálková z Horních Dubenek s prezentací regionu Podjavořicko. Porota udělila také čtyři zvláštní ceny: za originalitu Magdaleně Dobošové reprezentující Zlatohorsko, za vynikající taneční projev Ivetě Zemanové zastupující Lašsko a za nejoriginálnější recept na krajové jídlo - Blatenského kapra na zelenině - Haně Kašákové reprezentující Blatensko. Titul Miss sympatie získala nejmladší účastnice soutěže Nikol Sochorová z Hodonína, která v soutěži reprezentovala Hodonínsko.

Oba veletrhy potrvají do neděle 17. ledna, první dva dny jsou určeny pro odborníky. Loni je navštívilo téměř 32 tisíc návštěvníků.