Obnova kavárny Era je těsně před dokončením

Brno - Rekonstrukce významné funkcionalistické památky, kavárny Era v Brně-Černých Polích, spěje do finále. Dlouho chátrající budova už má novou přední fasádu a řemeslníci dokončují úpravy interiéru. Do konce roku by mohli v kavárně usednout první hosté. Rekonstrukce pod přísným dohledem památkářů si vyžádala přes 12 milionů korun.

Kavárna Era

Kavárna Era vznikla v letech 1927 až 1928 podle projektu Josefa Kranze a je označována za vrcholné dílo brněnského funkcionalismu. Do dvoupodlažního objektu s předzahrádkou se vešlo 240 hostů. Svému účelu přestala sloužit v roce 1978. Tehdejší Vysoká škola zemědělská do ní poté dočasně umístila své učebny a sklady skript. V roce 1991 objekt získali v restituci potomci bývalých majitelů. Restituent Karel Matocha v roce 1997 tvrdil, že kavárnu zprovozní. Nakonec ji ale prodal Luboši Ptáčkovi. V době prodeje byl objekt velmi zchátralý, stropní konstrukce zničeny přetížením. Zdivo bylo promočené, kovové části zkorodované.

„Fasáda je opravena prakticky do původního stavu. Jsou repasovány všechny původní kovové prvky i původní luxferová zasklení. Jediná vada na kráse, která bude odstraněna příští týden, jsou dveře. Provizorní vchod přijde úplně pryč a nahradí ho přesná replika původního vstupního portálu,“ popisuje pokračující rekonstrukci architekt Jan Velek, který má projekt úpravy památky na starosti.

Architekt Jan Velek o rekonstrukci kavárny Era (zdroj: ČT24)

Funkcionalistická kavárna z roku 1928, navržená architektem Josefem Kranzem, dlouho čekala na své znovuvzkříšení. Po druhé světové válce byla znárodněna a do sedmdesátých let minulého století ji provozoval státní podnik Restaurace a jídelny. Ten ji pak zchátralou předal blízké zemědělské univerzitě, která si z někdejší kavárny udělala sklad. Původní betonové podlahy byly přetěžovány a hrozilo, že se zřítí, proto bylo potřeba je vyměnit. Nákladná výměna stropů současného majitele domu zcela finančně vyčerpala. Na pomoc tak přišlo občanské sdružení Studio 19, které se s majitelem dohodlo na budoucím provozování kavárny. Víc než 12 milionů korun na rekonstrukci z velké části poskytla Evropská unie.

Zbývá dokončit jen maličkosti

Většinu stavebních prací má už kavárna za sebou. „Teď nás čekají titěrné dokončovací práce, tedy malování, nátěry, dokončit repasování oken a podlahy. Nakonec se do interiéru přesune nábytek,“ říká generální dodavatel stavby Martin Hradil. Dosud bílý interiér by přitom měl změnit výrazný barevný nátěr, který bude odpovídat také původní podobě kavárny. Například monolitické schodiště bude sytě modré a modrá se objeví i na stěnách. Kavárenský nábytek obstará Továrna ohýbaného nábytku, která doposud vyrábí stejný typ židlí a stolů, jaké stály v kavárně i před osmdesáti lety.

Stavební práce se oproti původním odhadům zdržely o několik měsíců, hlavně proto, že řemeslníci museli pod přísným dohledem památkářů dodržet původní postupy a technologie. Také tok financí plynoucí z evropských grantů nebyl tak plynulý, aby se mohlo pracovat bez prodlev. Teď jsou ale stavbaři optimisté a věří, že do půlky listopadu bude rekonstrukce po stavební stránce hotová a během prosince by už kavárna mohla být připravená k otevření.