Územní plán gigantické výstavby v Moravanech zrušil soud

Brno - Moravanští si mohou oddechnout. Gigantická výstavba se konat zatím nebude. Nejvyšší správní soud totiž zrušil změny v místním územním plánu, který počítal se zastavěním dalších třiceti hektarů obecních a soukromých pozemků. Problém je v tom, že developeři, kteří kvůli plánované výstavbě některé obecní pozemky skoupili, přijdou teď zkrátka a mohou své peníze žádat zpět. Moravany už je ale nemají, protože za část z nich začaly stavět mateřskou školu.

Jenže ani na to soud nebral ohled. Změny v územním plánu byly podle jeho rozhodnutí přijaty salámovou metodou, tedy po částech, nebyl dostatečně posouzen vliv na životní prostředí. „Soud si uvědomuje i možné negativní dopady dnešního rozhodnutí, ale je vázán zákonem a ten se musí dodržovat,“ zdůvodnila verdikt předsedkyně senátu Nejvyššího správního soudu Marie Žišková.

Negativními důsledky jsou právě závazky vůči developerům, kterým obec slíbila „součinnost“ při jejich záměrech zrealizovat v obci bydlení pro další tisíce lidí. Developeři kvůli tomu v obci skoupili soukromé i obecní pozemky a teď hrozí, že budou po obci chtít své investice zpět. Za část z nich se ale v obci už začala stavět mateřská škola.

Soud zrušil územní plán, který plánoval velkou výstavbu v Moravanech (zdroj: ČT24)

Zastupitestvo obce je kvůli tomu rozděleno na dvě půlky. Někteří o výstavbu stojí, druzí ale říkají, že není obec na nárůst o pět a půl tisíce lidí připravena. Chybí jí totiž základní infrastruktura.

„Developeři si už v minulosti odkoupili pozemky od soukromých majitelů, aniž by byly schválené v územním plánu, a až teprve potom navrhli změny, aby tam mohli realizovat zástavbu. A tak to celé začalo,“ popsal situaci před rokem tehdejší místostarosta Vilém Pařízek (KSČM).

Ani on masové výstavbě přitom nefandil. Stejně jako polovina tehdejších zastupitelů. Druhá polovina byla ale pro. „Zastupitelé, kteří prosazovali změny v územním plánu, skoupili pozemky a měli v tom velké peníze,“ tvrdil tehdy druhý místostarosta a dnešní první starosta Pavel Slavík (KDU-ČSL). Metr stavební parcely se dá totiž v Moravanech, které jsou v blízkosti Brna, prodat až za tři tisíce korun.

Teď bude muset zastupitestvo řešit, jak dál. Má možnost buď schválit nový územní plán, v němž alespoň zčásti uspokojí zainteresované developery, a nebo jej ponechat v původní podobě a dostat se s developery až k možnému soudu o náhradu škody.

Vydáno pod