Sbírky výtvarníka Jiřího Anderleho vystavuje galerie ve Zlíně

Zlín - Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně představuje část rozsáhlých sbírek významného českého malíře a grafika Jiřího Anderleho. Návštěvníci mají jedinečnou možnost zhlédnout 40 litografií slavných světových umělců - Joana Miróa, Antoniho Tàpiese, Jeana Dubuffeta a Marka Chagalla -a nejnovější kresby Jiřího Anderleho, doplněné plastikami z Afriky.

Vedle vlastní tvorby se Anderle vždy zajímal o dění ve výtvarném umění. Podle kurátorky zlínské výstavy Ladislavy Horňákové není ale sběratelem naplněným touhou vytvářet systemizované kolekce umění. Anderle se obklopuje díly, která ho osloví a zaujmou.

„Když se 20. století v plné síle dožilo šedesátky, klasická moderna vrcholila, ocitl jsem se v Černém divadle. Hráli jsme v Evropě, v Austrálii i v Americe. Ale nezapomenutelné bylo měsíční hraní v Paříži na podzim v letech 1964 a 1967,“ zavzpomínal Anderle. Galerie na březích Seiny tehdy vystavovaly vrcholy moderny. „Tenkrát nebyla (představovaná díla) moc drahá. Stačilo se jen uskrovnit a z ušetřených diet si tyto skvosty koupit,“ dodal umělec.

Kurátorka Ladislava Horňáková a iniciátor výstavy Ivan Neumann (zdroj: ČT24)

Zcela zásadní roli ve sběratelství Jiřího Anderleho hraje africké kmenové umění. „Malá kolekce afrického kmenového umění vystavená ve Zlíně je pouhým zlomkem rozsáhlé sbírky, jejíž podstatná část tvoří stálou expozici v prostorách Galerie Anderle v Pelléově vile v Praze-Bubenči,“ poznamenala kurátorka.

Již od 60. let minulého století patří Anderle k nejvýraznějším osobnostem českého výtvarného umění. V prostorách zlínského zámku jsou k vidění i jeho nejnovější kresby grafitem a barevnými křídami z cyklů Hořící čas a Vibrace.

Výstava Ars longa… s dlouhým podtitulem Jiří Anderle, malíř, grafik a jeho sbírky - africké kmenové umění, Dubuffet, Miró, Tàpiese je ode dneška k vidění ve druhém patře zlínského zámku. Potrvá do 10. dubna.

  • Ve Zlíně vystavují díla ze sbírek Jiřího Anderleho autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2312/231164.jpg
  • Ve Zlíně vystavují díla ze sbírek Jiřího Anderleho autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2312/231166.jpg
  • Ve Zlíně vystavují díla ze sbírek Jiřího Anderleho autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2312/231168.jpg
Vydáno pod