Brnem obchází strašidlo kanalizace

Brno - Stovky lidí, kteří žijí v druhém největším městě republiky Brně, nemají kanalizaci. Situaci řeší buď vlastními jímkami, anebo v horším případě trativodem, který končí v přírodě. Zda se jejich situace změní, záleží především na Evropské unii. Tu totiž bude brněnský magistrát žádat o dotaci stovek milionů korun. Kvůli chybějící kanalizaci totiž nemají občané u svých domů ani asfaltovou silnici, investice proto dosahuje mimořádných rozměrů. Mezi postižené občany patří například Vlasta Švábová z brněnské části Tuřany. „Když je velká voda, tak se topím. Načisto to letí až ke zdi,“ stěžuje si na pravidelný problém.

„V centrální části Tuřan je jenom dešťová kanalizace, která je zahuštěna přípojky domů,” popisuje situaci v Tuřanech tamní starosta Miroslav Dorazil (ODS). Když je deštivo tyto kdysi provizorní kanály nestačí a splašky končí v místním potoku. Na novou kanalizaci si ale Tuřanští musí počkat ještě minimálně rok. Alespoň to slibuje náměstek primátora Ladislav Macek (ČSSD): „Kanalizace v Tuřanech je zahrnuta v žádosti na financování z Evropských fondů.”

V Kamenné kolonii nedaleko centra města jsou na tom lidé ještě hůř. Tam kanalizaci magistrát zatím ani nepřipravuje. Zatím se čeká na geologický průzkum, který má ukázat, zda stavební práce nijak neohrozí statiku domků. I když mají místní nově zkolaudovaný dům s veškerým vybavením, mohou jej používat pouze z jedné třetiny. Vymoci si na radnici postavení kanalizace se prý už snaží bez úspěchu třicet let.

Jejich situace bohužel není ojedinělá, problémy s kanalizací mají ještě například v Brně - Ivanovicích, Žebětíně nebo Chrlicích. V celém Brně by oprava staré a stavba nové kanalizace měla stát 2,5 miliardy korun. Pokud vše dobře půjde, vše by mělo být hotovo v roce 2011.