V Ostravě protestují proti společnosti ArcelorMittal, chtějí lepší ovzduší

Ostrava - Na Masarykově náměstí v Ostravě se bude odpoledne demonstrovat za lepší ovzduší v regionu. Protest, organizovaný občanským sdružením Vzduch, je namířen proti ocelárně ArcelorMittal. „Je to jeden ze série kroků, které jsme provedli, abychom probudili úřady státní správy a největší znečišťovatele naší oblasti k opatřením, která povedou k nějakému zásadnímu zlepšení,“ říká Radim Chrápek ze Vzduchu. Ocelárna ale několik hodin před demonstrací oznámila, že se chystá investovat miliardy korun do modernizace svých provozů.

„Tyto velké investice, více než tři miliardy korun, půjdou právě do takových modernizací, které pomohou zlepšit životní prostředí. Jedná se například o odprášení aglomerací, díky kterému se sníží emise polétavého prachu,“ vysvětluje mluvčí oceláren Věra Breiová. AcelorMittal chce také snížit spotřebu uhlí a nahradit ho plynem. Mluvčí ale přiznává, že modernizace je otázkou let, ne týdnů.

Změny nemohly proběhnout dříve, protože poté, co Acelor ocelárny koupil, bylo třeba vynaložit velké finanční prostředky, aby firmu zachránil před bankrotem, tvrdí jeho majitelé. Podle odborníků by se ale i tak dalo řešení najít. „Mittal a další provozy plní emisní limity, které buď plynou z legislativy, nebo jsou vydané krajským úřadem. V tom vidím zásadní problém. Úřad by měl reagovat na špatnou emisní situaci a snížit emisní limity konkrétně pro provozovatele v Moravskoslezském kraji,“ domnívá se ředitelka České inspekce životního prostředí Eva Tylová.

Slib společnosti ale občanské sdružení Vzduch od dnešního protestu neodradil. Považují ho za vyvrcholení dlouhodobé kampaně za zlepšení prostředí na Ostravsku. Podle slov Radima Chrápka by měly být na demonstraci zveřejněny i právní kroky, které se sdružení chystá proti Aceloru podniknout.