Policisté v Ostravě soutěžili v řízení dopravy

Ostrava – Ostrava hostila krajské kolo soutěže dopravních policistů v řízení dopravy na křižovatce. Autům ukazovali místo semaforů a komise hodnotila jednotlivé policisty z hlediska vizuálního dojmu i přehlednosti a ráznosti jejich pokynů. Občas museli soutěžící policisté sáhnout i k neobvyklým gestům, aby pomohli řidičům, kteří jsou zvyklí na semafory a v gestikulaci policistů se nevyznali.

„Zaměřujeme se na ustrojenost, celkový vzhled, pohyb na křižovatce, srozumitelnost pohybu,“ shrnul jednotlivé hodnocené položky člen hodnotící komise Petr Grölich.

Podle velitele severomoravské dopravní policie Jiřího Zlého je soutěž poučná pro policisty, kteří si připomenou nepříliš často používaná gesta a – z téhož důvodu – také pro řidiče. Ti ovšem byli na živou náhradu za semafory připraveni hůře než strážci zákona. „Musíme i jinými pohyby, než nám stanovuje zákon, lidem ukázat, jak mají v křižovatce jet,“ řekl Martin Neděla z ostravského dopravního inspektorátu.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Soutěž probíhala v křižovatce ulic Českobratrská a Sokolská. Každý z okresů severomoravské policejní správy poslal do soutěže dva policisty. Dva nejlepší účastníci soutěže postoupili dále do celostátního kola soutěže.