Strážníkům na Vysočině se nelíbí způsob měření rychlosti

Jihlava - Na Vysočině považují strážníci současný způsob měření rychlosti za zbytečný a především komplikovaný. Ministr dopravy jim dává za pravdu a má připravenou novelu zákona, která má zrušit povinné značky označující úsek měření. V Jihlavě mají strážníci 8 vyznačených míst, kde měří, a systém kritizují. V Havlíčkově Brodě se strážníci kvůli komplikacím se značkami rozhodli neměřit vůbec a další města na Vysočině je zřejmě budou následovat. Novela silničního zákona je připravená a nyní záleží na politicích, kdy ji začnou projednávat.

„Pravidla na komunikacích platí po celém území obce, a proto nevidím důvod, proč některé části obce vymezovat dopravními značkami,“ uvedl zástupce ředitele jihlavských strážníků Stanislav Maštera.

V Třebíči strážníci vozí značky v autě, a to je zdržuje. Navíc musí měsíc dopředu hlásit policistům, kdy a kde budou měřit. Jen v září měřili místní strážníci třináctsetkrát a pouze dva řidiči překročili rychlost.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

„Určitě je pravda to, že bychom strážníky, kteří se podílí na měření rychlosti, mohli ve městě využít na smysluplnější práci,“ řekla mluvčí městských třebíčských strážníků Lucie Molčanová.
 
Podle mluvčího ministerstva dopravy Jakuba Ptačinského řidič přesně ví, kde je měřen a kde není, to znamená, že na daném úseku zpomalí a vzápětí na to šlápne a jede dál.
 
I to je důvod, proč chce ministerstvo dopravy zrušit úseky, ve kterých se smí měřit. 

Vydáno pod