V Moravskoslezském kraji řádí včelí mor

Frýdlant nad Ostravicí - V Moravskoslezském kraji se rozšiřuje mor včelího plodu. Momentálně jsou ohniska zjištěná už ve třech okresech – Frýdku-Místku, Novém Jičíně a Bruntálu. Hasiči už v těchto oblastech kvůli nákaze pálili včelí úly. „Včelí mor je závažné onemocnění larev, a pokud se vyskytne, je třeba postižené včelstvo okamžitě zlikvidovat. “Každý včelař má z moru strach. My na to nemáme lék, a když zjistím, že mám mor, tak už předem si představím, jak to všechno hoří," svěřuje se Bohuslav Toman.

Zatímco třeba v zemích Jižní Ameriky nebo Asie se mor včelího plodu léčí antibiotiky, u nás je tento postup zakázán kvůli kontaminaci medu. I přesto, že kolem ohnisek nákazy, které jsou momentálně v okresech Frýdek-Místek, Nový Jičín a Bruntál, vznikají ochranná pásma v okruhu pěti kilometrů, včelaři se moru velmi obávají. V době rojení včel se totiž riziko šíření nákazy zvyšuje.


„Já osobně se bráním tím, že často vyměňuji plástve,“ říká včelař Bohuslav Toman. „Včelař by na základě svých zkušeností a znalostí opravdu měl umět poznat, co je vlastní roj a co je roj neznámého původu. Roje neznámého původu je zakázáno usazovat a je povinnost je utrácet,“ uvedl Jiří Sobotka z Krajské veterinární stanice pro Moravskoslezský kraj. V minulosti se totiž vyskytly i případy, kdy právě takto došlo k rozšíření nemoci a vzniku nových ohnisek.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod