Bruntál má program pro Romy

Ostrava – Severomoravské město Bruntál chce zlepšit život lidí ze sociálně vyloučených lokalit. Agentura pro sociální začleňování proto spolu s městem chystá projekty, které by měly zkvalitnit bydlení nebo zvýšit zaměstnanost lidí ve městě. Projekt by měl zahrnovat nejen dospělou populaci, ale i děti a dospívající.

Domy na Dlouhé ulici v Bruntále tvoří největší sociálně vyloučenou lokalitu ve městě. Žije tu asi tři a půl tisíce lidí. Podle nového strategického plánu, který už schválilo i zastupitelstvo, by se tady měl v budoucnu opravit například vybydlený dům číslo 18, kde vzniknou azylové byty. V celé lokalitě se také nainstaluje kamerový systém, otevře se nové K-centrum a dětské hřiště. „Je dobré, že tam bude hřiště, že se tam bude opravovat dům,“ pochvaluje si jeden z obyvatel Dlouhé ulice. „Tady žádné hřiště není, tak je dobré, že se tu bude něco budovat, doufám, že se to zlepší,“ dodává druhý.  

Strategický plán počítá taky s vybudováním nízkoprahových zařízení pro děti, vznikem poradenského centra pro nezaměstnané nebo přípravné třídy pro budoucí prvňáky. Občanské sdružení Liga by chtělo ve městě vytvořit i tzv. systém prostupného bydlení. „Ten systém spočívá v tom, že rodiny, které skončily v holobytech nebo azylových domech, by se měly zvednout a dostat se například k nájemnímu bydlení,“ uvádí romský poradce Městského úřadu v Bruntále Jozef Baláž. „Součástí strategického plánu jsou projekty investičního i neinvestičního charakteru. Do těch investičních patří například rekonstrukce bývalého kadeřnictví nebo rekonstrukce tzv. Openhausu,“ vysvětluje tiskový mluvčí Bruntálu Jiří Ondráček. 

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce všech objektů si vyžádají asi dvacet milionů korun. Dalších dvacet milionů pak budou stát plánované sociální služby na příští tři roky. „Ty peníze jsou už připraveny v tzv. strukturálních fondech. Jsou to dotace EU, které jsou z patnácti procent financovány rozpočtem ČR. Obrovskou výhodou pro město je, že nemusí mít spoluúčast,“ dodává lokální konzultant Agentury pro sociální začleňování Bruntálu Martin Navrátil. 

Pokud vše půjde podle plánu, měly by být všechny plánované projekty realizovány v příštích dvou letech.

Vydáno pod