Poslal psa na exekutora, u soudu nakonec vyvázl s podmínkou

Brno - Muži z Brněnska, který letos v zimě poslal na exekutora psa, uložil odvolací soud osmnáctiměsíční podmínku. Podle původního rozsudku měl přitom strávit ve vězení dva roky. K mírnějšímu trestu soud sáhl po přihlédnutí ke znaleckému posudku. Podle psychiatričky muž trpí poruchou osobnosti a ve stresových situacích se nedovede zcela ovládat.

Incident se odehrál začátkem tohoto roku. Exekutor přijel do Malešovic na Brněnsku sepsat seznam movitého majetku v domě dlužníka. Pětačtyřicetiletý dlužník mu ale řekl, že u něj doma nic „polepovat“ nebude, a vzápětí na něj podle obžaloby poštval padesátikilovou fenu rotvajlera. Exekutor se musel dát na útěk.

Zvíře úředníka pronásledovalo a doráželo na něj. Muž se ubránil použitím elektrického paralyzéru a schoval se ve svém autě, odkud zavolal policii. Po příjezdu hlídky jej dlužník vpustil do domu a soupis majetku proběhl bez dalších potíží. Případ se ale neobešel bez soudní dohry.

Přestože není exekutor považován za úřední osobu, za výhružky a poštvání psa proti němu měl muž strávit ve vězení dva roky. Rozhodl o tom Okresní soud Brno-venkov letos v létě. „Soud na tento čin nahlíží jako na vydírání. Pes byl zde použit jako zbraň,“ řekla předsedkyně senátu soudu Marie Večeřová.

Proti tomuto rozsudku se muž odvolal a dnešní odvolací líčení dopadlo v jeho prospěch - místo vězení mu soud nakonec uložil pouze osmnáctiměsíční podmínku s odkladem na tři roky.

Muž se v afektu nedokáže zcela kontrolovat

Podle odborného posudku muž trpí poruchou osobnosti, kterou v minulosti vyvolal úraz hlavy. „Došlo k tomu v roce 1994, muž tehdy prodělal klinickou smrt. Od té doby jedná impulzivně a má problémy se ovládat. Ve stavu afektu není schopen se zcela kontrolovat. To ho značně omezuje,“ vysvětlila psychiatrička Marta Holanová. Právě tato porucha měla podle Holanové vliv na nepřiměřenou reakci muže při návštěvě exekutora, jež byla pro muže stresující.

„Trest je mírnější, protože jsme přihlédli k tomuto posudku. Je ale potřeba, aby byl muž pod dohledem,“ uvedla k novému rozsudku Večeřová. Muž proto bude muset pravidelně docházet na psychiatrii.

Vydáno pod