Společnost Agel začala provozovat nemocnici v Novém Jičíně

Nový Jičín - Nemocnici v Novém Jičíně má ode dneška v nájmu soukromá společnost Agel. Od Moravskoslezského kraje ji dostala na dvacet let. Ředitelem je Karel Dostalík, který několik let vedl třineckou nemocnici Podlesí. Tvrdí, že lékaře propouštět nebude. Jestli však zůstane stejný i počet nelékařského personálu, bude jasné až z výsledků auditu, který nechá udělat.

Dvě hodiny odpoledne - první oficiální porada vedení končí. V jedné věci má nový ředitel jasno - povede nemocnici, která má dluh 270 milionů korun. „Myslím, že v téhle nemocnici se poskytuje hodně péče a nemyslím si, že by byla adekvátně zaplacená zdravotními pojišťovnami,“ tvrdí ředitel Karel Dostalík. O práci se zatím nemusí údajně bát nikdo z doktorů - jejich výplaty se ale budou počítat jinak, než byli zvyklí. „Chtěli bychom zavést jinou strukturu odměňování – podobnou, jako ve všech zdravotnických zařízeních skupiny Agel,“ potvrdil Dostalík.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

A bát se podle vedení nemocnice nemusí ani pacienti. Změnu poznají v nejbližší době ti, kteří potřebují hemodialýzu. Na jaře by se měli přestěhovat do opraveného pavilonu. „Až toto budeme mít hotovo, začneme rekonstruovat operační sály, ale předpokládám, že všechno začne ještě v letošním roce,“ slíbil generální ředitel společnosti Agel Filip Horák. Agel bude kraji za pronájem novojičínké nemocnice platit25 ačtvrt milionu ročně, z toho11 ačtvrt  půjde na umoření dluhu a zbývající peníze do investic v nemocnici.