Učitelka břeclavské mateřinky onemocněla tuberkulózou

Břeclav - Kvůli případné nákaze tuberkulózou musí hygienici sledovat dvě třídy dětí jedné z mateřských škol v Břeclavi. V polovině prosince se totiž zjistilo, že se touto nemocí nakazila jedna z jejích učitelek. Děti, spolupracovníky ženy a její rodinné příslušníky teď několikrát otestují odborníci, aby u nich nemoc vyloučili. O onemocnění učitelky byli rodiče dětí informováni včera na schůzce. Stejně jako o tom, jaké příznaky nemoc provázejí a co mají dělat v případě, že budou děti dlouhodobě kašlat, trpět horečkami a nechutenstvím.

Jednou z prvních otázek, kterou rodiče řešili, bylo, proč jsou informováni o nemoci až nyní. Podle hygieniků však pozdě rozhodně není. Nemoc má totiž inkubační dobu tři až osm týdnů, než se vůbec dá potvrdit. A je to možné ilustrovat právě na průběhu choroby u učitelky, která tuberkulózou onemocněla.

„První příznaky nemoci se u paní učitelky mateřské školy objevily v polovině listopadu, od konce tohoto měsíce pak byla v pracovní neschopnosti. Až teprve v polovině prosince, kdy byla u ní vyloučena všechna běžná onemocnění horních cest dýchacích a její nemoc neustupovala, byla žena převezena na specializované plicní pracoviště. Tam se diagnóza tuberkulózy teprve po několika týdnech mohla potvrdit,“ vysvětlil ředitel Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Jan Mareček.

Jakékoliv testování dětí před uplynutím inkubační doby by tak bylo podle Marečka kontraproduktivní. Vychází přitom právě na polovinu ledna, kdy se děti, další učitelé a nejbližší rodina učitelky podrobí speciálním testům. Celkem na ně půjde 50 dětí a 14 učitelek. Test se přitom bude opakovat za tři měsíce. „Zatím neuvažujeme o testování celé školy ani o příbuzných dětí. Základním předpokladem pro nákazu je totiž dlouhodobý styk nemocného s okolím. A k tomu, díky tomu, že paní učitelka skončila po týdnu zdravotních problémů v pracovní neschopnosti, podle mého názoru dojít nemohlo,“ konstatoval optimisticky Mareček, který je přesvědčen, že se nemoc u nikoho dalšího neobjeví.

Břeclavská škola tak dál normálním způsobem funguje. „Pouze jsme vydezinfikovali na doporučení odborníků třídy,“ uvedl ředitel školy Igor Huleja. Rodiče mají za úkol sledovat u svých dětí především výskyt horečky, dlouhodobého kašle a nechutenství. Rodiče dětí berou informaci o nemoci učitelky mateřské školy statečně. „Nemůžeme s tím nic dělat. Tak čekáme a doufáme, že budou děti v pořádku,“ parafrázovala názor většiny dotčených jedna z maminek.

Reakce rodičů na výskyt TBC v břeclavské školce (zdroj: ČT24)

Tuberkulóza nebo-li TBC, či dříve používanější název souchotiny nebo úbytě je infekční onemocnění způsobené bakteriemi ze skupiny Mycobacterium tuberculosis. Tuberkulóza většinou napadá plíce, ale může postihnout i jiné části těla. Šíří se vzduchem, když osoba s aktivní formou tuberkulózy kašle, kýchá nebo jiným způsobem rozšiřuje své sliny vzduchem.Zhruba jedno z deseti onemocnění přejde v aktivní tuberkulózu, která, když se neléčí, způsobuje úmrtí ve více než 50 % případů. Mezi běžné symptomy onemocnění patří chronický kašel s krvavým hlenem, horečka, noční pocení a ztráta tělesné hmotnosti. Diagnóza se provádí mikrobiologickým vyšetřením sputa či odebraných vzorků tkáně, tuberkulinovým testem, pomocí radiologie (nejčastěji rentgenem hrudi) nebo krevními testy. Léčba je náročná a vyžaduje dlouhodobé užívání různých antibiotik. Vzrůstajícím problémem při léčbě je antibiotická rezistence některých druhů tuberkolózy. Prevence spočívá ve screeningu a očkování, převážně bacilem Calmettovým-Guérinovým (BCG). S plošným očkování se v někdejším Československu začalo v roce 1954 a v průměru se třikrát do 11. roku dítěte přeočkovávalo. Nově se očkují pouze novorozenci, u nichž je možnost vzniku TBC v rodinné anamnéze.

Tuberkulóza je onemocnění v České republice velmi vzácné. Máme nejnižší výskyt nových onemocnění na světě na sto tisíc obyvatel. A to i přesto, že případů propuknutí této nemoci v posledních letech díky migraci a bezdomovectví přibylo. V Jihomoravském kraji se v první polovině roku 2011 objevilo 32 případů TBC, zhruba u poloviny z nich šlo o otevřenou formu. Kvůli nízkému výskytu nemoci po desítkách let, stejně jako ve zbytku západní Evropy, bylo plošné očkování proti tuberkulóze zrušeno.

Animace průběhu onemocnění tuberkulózou (Zdroj:Bio-Animation.com) (zdroj: ČT24)

Při prokázané tuberkulóze se provádí léčba speciálními chemoterapeutiky a antibiotiky. Trvá v řádu měsíců a zčásti se provádí na uzavřeném oddělení. Léčba je povinná a je možné k ní nemocného přinutit. Pacient, který by s léčbou začal a pak ji předčasně z vlastní vůle ukončil (typické pro bezdomovce), se za prvé nevyléčí a za druhé mohou jeho bakterie získat proti lékům odolnost. To také hrozilo v dubnu loňského roku, kdy z pražské Thomayerovy nemocnice utekl Bulhar nakažený otevřenou formou tuberkulózy. Pokud by totiž neužíval pravidelně své léky, mohl nakazit své okolí. Po nemocném muži bulharské národnosti pátrala policie.

Zveřejněné případy onemocnění tuberkulózou

Květen 2004

Akutní tuberkulózou se nakazila lékařka plicního oddělení FN Brno. Na klinice plicních nemocí a tuberkulózy platila zvýšená epidemiologická opatření. 

Listopad 2004

Na tuberkulózu v září onemocněla jedna ze zaměstnankyň pomocného technického personálu Centra experimentálního divadla v Brně. Kvůli nákaze se museli všichni zaměstnanci i spolupracovníci divadla podrobit zvláštním vyšetřením. 

Březen 2005

Jeden případ onemocnění tuberkulozou a tři podezření zjistili lékaři u brněských bezdomovců. Na plicním oddělení polikliniky v Zahradníkově ulici vyšetřovali na TBC rizikové skupiny obyvatel. Jde o preventivní program a prohlídky hradí brněnský magistrát. 

Březen 2006

V Baťově krajské nemocnice ve Zlíně léčili muže s nejtěžší formou otevřené tuberkulózy s postižením až čtyř pětin plic. Lékaři museli vyšetřit i několik desítek osob, se kterými se stýkal. 

Červen 2007

Onemocněl školník Vyšší odborné školy oděvního designu a managementu a střední uměleckoprůmyslové školy textilní v Brně. Na vyšetření muselo 600 žáků a zaměstnanců.

Vydáno pod