Činoherci Národního divadla moravskoslezského nastudovali Sůl nad zlato

Pohádku Sůl nad zlato uvedlo Národní divadlo moravskoslezské jako svou první letošní činoherní premiéru. Režie klasického příběhu na motivy Boženy Němcové se ujala Zoja Mikotová. V hlavní roli Marušky, která musí svému královskému otci dokazovat svou lásku, se divákům představí Andrea Mohylová, krále hraje Jan Fišar.

„Přišlo mi to jako krásné vyjádření myšlenky, že člověk se má chovat k přírodním zdrojům velmi pozorně. A když my jsme pozorní k tomu, co nám dává příroda, tak ona nám to oplácí,“ říká režisérka inscenace Zoja Mikotová.

Národní divadlo moravskoslezské uvedlo pohádku Sůl nad zlato v divadelní úpravě básníka, spisovatele a překladatele Jana Aldy.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

„Snažili jsme se, aby to bylo jiné. Ale hlavně, ta předloha je jiná. Protože my hrajeme přebásněnou Sůl nad zlato,“ upozorňuje představitel krále Jan Fišar.

Také Maruška je ve srovnání s filmem méně éterickou bytostí.

„Nejsem příliš něžná bytost ani hlasově. Paní režisérka mě nikam netlačila, takže jsme ji pojali jako silnější ženu, která sice nemá jednoduchý život, ale všechno zvládá. Maruška je trošku feministická, nakonec si ani nikoho nevezme, zůstane sama a kraluje zemi po boku svého otce,“ uvádí Andrea Mohylová, která hraje Marušku.

Pohádka Sůl nad zlato podle svých tvůrců osloví malé i velké diváky. Na nejbližší reprízu se můžete do Divadla Jiřího Myrona v Ostravě přijít podívat tento čtvrtek o půl sedmé večer.