Lidé mohou navrhovat kandidáty na Ropáka a Zelenou perlu

Brno - Lidé mohou opět navrhovat kandidáty na antiekologické ocenění Ropák a Zelená perla. Jejich jména lze do 26. března zasílat sdružení Děti Země, které tyto akce pořádá. Ropák je udělován za největší antiekologický počin uplynulého roku. Anketa se letos koná už po dvacáté, o tři roky mladší anticenu Zelenou perlu dostane autor největšího antiekologického výroku roku.

Podle jednoho z pořadatelů Miroslava Patrika ještě nelze jasně říci, kdo je horkým kandidátem na Ropáka či Zelenou perlu. „Zatím je nejčastěji navrhován ředitel Správy CHKO a Národního parku Šumava Jan Stráský, který nařídil kácení stromů s kůrovcem u Ptačího potoka loni v létě v parku, a to bez povolených výjimek ze zákona o ochraně přírody a krajiny. Ombudsman to ve svém týden starém stanovisku označil za fatální porušení zákonů, přičemž zásah policie proti účastníkům blokády prohlásil loni v říjnu plzeňský krajský soud za antidemokratický,“ dodal Patrik.

Na Zelenou perlu 2011 kandiduje Jan Stráský například s výroky: „Zákon je dodržován tím, že bude neustále porušován, ale jeho porušování bude kryto jím umožněnými výjimkami,“ nebo „Kvůli trapnému rámci legislativních možností nemůžeme postupovat čistě racionálně.“

Více informací i s kontaktem na pořadatele anket najdou zájemci na internetové adrese www.detizeme.cz/ropak. Výsledky budou vyhlášeny 27. dubna.

Ropáka i Zelenou perlu roku 2010 získal bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) a stal se první osobností, která v historii udělování těchto antiekologických cen doslala obě najednou.

Ropák byl udělen Drobilovi z osmi důvodů. Tím nejvýznamnějším byla jeho snaha oslabit pravomoci a význam Ministerstva životního prostředí. Zelená perla mu byla udělena za výrok na zpravodajském serveru iHNed.cz: „Unie by měla přehodnotit svůj vztah k jádru. Bez toho, že jadernou energii prohlásíme za čistý, obnovitelný zdroj, nemáme šanci splnit 20procentní cíl podílu těchto zdrojů na výrobě elektrické energie, který si Evropa vytyčila.“

Vydáno pod