Eva Urbanová má Galakoncert v ostravském divadle

Ostrava - Eva Urbanová, jedna z nejvýznamnějších českých operních pěvkyň, bude mít v pátek Galakoncert v Divadle Antonína Dvořáka. Zazpívá árie z Rusalky, Libuše, Parsifala, Lohengrina a dalších oper.

„První dáma české opery se představí ve svých nejlepších rolích. Na programu jsou árie a předehry z oper Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Alfreda Catalaniho, Francesca Ciley a Richarda Wagnera,“ sdělila mluvčí divadla Kateřiana Ondřejková.

Sopranistku dodprovodí orchestr opery Národního divadla moravskoslezského pod taktovkou šéfa operního souboru Roberta Jindry.

Urbanová v poslední době v Ostravě vystupovala častěji. Bylo to v její snad vůbec nejslavnější roli Kostelničky Buryjovky v opeře Leoše Janáčka Její pastorkyňa, poté v další Janáčkově opeře Věc Makropulos, kde si právě v Ostravě poprvé v životě zazpívala roli nesmrtelné Emilie Marty.

Zpěvačka vystupuje na mnoha světových operních scénách včetně milánské La Scaly a Metropolitní opery v New Yorku. Pravidelně vystupuje v Národním divadle v Praze. K jejím nejvýznamnějším oceněním patří dvě Ceny Thálie za Kostelničku v Její pastorkyni, další operní Thálii dostala letos za roli ve Wagnerově opeře Parsifal. Je držitelkou americké Grammy za nahrávku Celeste Aida: Famous Opera Arias. Za Kostelničku ji ocenila také Kanadská operní společnost, je rovněž Rytířem řádu umění a literatury Francie.