Usáma bin Ládin mrtev

Washington - Vůdce teroristické sítě al-Káida Usáma bin Ládin je mrtvý. Tak znělo prohlášení amerického prezidenta Baracka Obamy. Tělo nejhledanějšího teroristy na světě tak skončilo v rukou amerických úřadů. Bin Ládinovo tělo bylo svrženo do moře. USA prý chtěly vyhovět islámské tradici, která velí pohřbít mrtvého do 24 hodin. Usáma bin Ládin byl pohřben do 24 hodin od smrti, tak jak velí islámská tradice. „Tělo zesnulého jsme omyli a položili na bílé plátno, pak jsme ho umístili do pytle se závažím. Jeden z vojáků přečetl připravené náboženské poznámky, které rodilý mluvčí přeložil do arabštiny. Když dočetl, položili jsme tělo na připravené prkno, které jsme převrátili, načež tělo zesnulého sjelo do moře,“ popsal podrobnosti obřadu na palubě americké letadlové lodě USS Carl Vinson, činitel Pentagonu.

Obama ve svém prohlášení řekl, že první indicie, která vedla Spojené státy na bin Ládinovu stopu, se objevila loni v srpnu. Americké tajné služby se poté snažily ujistit, že bin Ládin se opravdu nachází v usedlosti nedaleko pákistánského hlavního města Islamábádu. Informace se nakonec potvrdily a americký prezident Obama minulý týden souhlasil se spuštěním supertajné operace. Přesně v den britské královské svatby, tedy 29. dubna, prezident Obama definitvně potvrdil, že americké speciální jednotky mohou zasáhnout proti bin Ládinovi.

Usámu bin Ládina zabilo zvláštní komando amerických sil při cílené operaci v domě v Abbottabádu u pákistánské metropole Islámábádu. Nejmenovaný činitel amerických protiteroristických sil zdůraznil, že šlo o pozemní operaci, nikoliv o útok bezpilotního letounu. Při přestřelce údajně nebyl žádný americký voják zraněn, ale zabit byl právě bin Ládin. Komando se také úzkostlivě staralo, aby nedošlo k obětem mezi civilisty.

„Boj proti terorismu pokračuje, ale Spojené státy vyslaly nezpochybnitelnou zprávu: Nehledě na to, jak dlouho to bude trvat, spravedlnosti bude učiněno zadost.“

Nejhledanější terorista světa a vůdce teroristické sítě al-Káida Usáma bin Ládin stál mimo jiné za teroristickými útoky z 11. září 2001 v USA, které si vyžádaly několik tisíc lidských životů. Na svědomí měl i řadu dalších atentátů včetně útoků na americká velvyslanectví v Keni a Tanzanii v roce 1998.

Po bin Ládinovi pátraly americké síly od roku 2001, kdy se mu podařilo uniknout při operaci amerických i afghánských sil v jeskynním komplexu Tora Bora na východě Afghánistánu. Dařilo se mu nadále skrývat a nakonec řada činitelů výzvědných sil dospěla k přesvědčení, že se skrývá v Pákistánu.

Od zabití bin Ládina uplynuly dva roky (zdroj: ČT24)