Ohroženou Flédu podpořili někteří brněnští zastupitelé

Brno – Úderem 22. hodiny ztichlo ve čtvrtek večer na minutu osm brněnských klubů. Jejich provozovatelé tak chtěli vyjádřit symbolicky podporu Flédě, které kvůli vyhlášce omezující hudební produkci po desáté hodině hrozí zánik. Další happeningy zatím majitelé Flédy odložili s tím, že nyní jednají s brněnskými politiky. Někteří už jim vyjádřili podporu.

Kabinet múz, Melodka, Perpetuum nebo Mersey – i tyto kluby se do symbolické podpory včera večer zapojily. „V tuhle chvíli bychom chtěli za Flédu držet minutu ticha,“ ohlásila zpěvačka Magdalena Šalamounová z kapely Photolab, která na Flédě koncertovala. Pódium i celý sál se na minutu ponořily do tmy. Žádný cinkot skleniček, žádné povídání ani smích. Po šedesáti vteřinách už se ale návštěvníci zase bavili.

NO COMMENT: Minuta ticha v brněnských klubech (zdroj: ČT24)

Vyhláška se Flédy vůbec nedotkne, myslí si náměstkyně Bohuňovská

Svůj nesouhlas s vyhláškou městské části Královo Pole nedávají příznivci Flédy najevo pouze v klubech a v ulicích. Provozovatelé klubu už jednali s několika brněnskými zastupiteli o tom, co by vyhláška ve své současné podobě znamenala. „Postupně chceme jednat se všemi,“ řekla PR manažerka Flédy Andrea Vojtěchovská. 

Podle náměstkyně primátora Jany Bohuňovské (ODS) by se vyhláška Flédy vůbec neměla dotknout. „Podle informací, které mám z městské části, je tam kolaudace pro kinosál a bar. Vyhláška se týká pohostinských zařízení. Bude to samozřejmě ještě na posouzení právníků, ale předpokládám, že se to Flédy vůbec nedotkne,“ tvrdila.

Někteří politici už klubu vyjádřili podporu. „Je potřeba hledat rozumné řešení, a nikoliv striktní opatření nebo zavírat klub. Nemáme jistotu, co je její příčinou. Proto vyhlášku nepodpořím, spíše jsem nakloněný dotaci ze strany města a městské části, aby klub mohl fungovat dál,“ uvedl Daniel Rychnovský (KDU-ČSL).

„Pokud budou splněny všechny podmínky, že se to má odhlučnit, a skutečně to bude odhlučněno, tak Fléda nemá žádný problém,“ řekl starosta městské části Královo Pole Roman Vykoukal (ČSSD).

Happening byl další ze série akcí na podporu klubu

Týdenní akci happeningů zahájil klub v pondělí. Cílem je upozornit na vyhlášku městské části Královo Pole, která ve vybraných úsecích zakazuje hudební produkci po desáté hodině večer. Radnice si od ní slibuje snížení hluku. Podle příznivců klubu je ale diskriminační. Omezuje zahrádky a podniky s veřejnou produkcí hudby na Štefánikově ulici v budovách s popisným číslem 18 až 28. Tyto provozovny musí omezit provoz a zavřít nejpozději ve 22 hodin, a to jak ve všední dny, tak i o víkendech. Zatímco Flédu a přilehlé podniky by nařízení zřejmě zlikvidovalo, o pár metrů dál mohou kluby i bary normálně fungovat. 

Osud vyhlášky teď mají v rukou radní brněnského magistrátu. Rozhodovat o ní budou pravděpodobně 19. června. Na královopolské radnici však mezitím opustil svůj zastupitelský post jeden z nejhlasitějších kritiků Flédy, který je zároveň majitelem sousedního domu – Jan Kratochvil (nez.).

Fléda alias Brněnský netopýr

Historie klubu sahá až do roku 1911. Původně vznikl jako obdoba vídeňského kabaretu Wiener Fledermause a nesl název Brüner Fledermause (Brněnský netopýr). Mezi lidmi se však brzy zažila zkrácenina „Fléda“. Byl prvním klubem ve městě, kde se začal hrát jazz. V 70. a 80. letech pak sloužil jako televizní studio. Po skončení nájemní smlouvy s Českou televizí v roce 2000 byl postupně přebudován na filmový a hudební klub. Pořádají se tam filmové přehlídky, koncerty různých žánrů od jazzu, techna až po vážnou hudbu a také divadelní představení. V klubové scéně je jeho jméno proslulé v celorepublikovém měřítku.

Vydáno pod