Cenu zlínského festivalu převzal Jiří Lábus i tvůrci vítězných filmů

Slavnostním ceremoniálem ve zlínském Kongresovém centru v pátek vyvrcholil dvaapadesátý ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež. Festivalové ceny na něm převezali tvůrci nejúspěšnějších filmů a také herec Jiří Lábus. Festival však bude pokračovat i další den. Záznam ceremoniálu odvysílá Česká televize na svém druhém programu v sobotu ve 20 hodin.

Ve čtyřech tradičních filmových soutěžích letos o ceny bojovalo celkem 86 snímků. Cenu Zlatý střevíček za nejlepší hraný film pro děti si ze Zlína odvezou němečtí filmaři za snímek Slavná pětka (Fünf Freunde, režie Mike Marzuk). Vítězi Zlatého střevíčku v kategorii nejlepší hraný film pro mládež jsou tvůrci irsko-německého koprodukčního filmu Smrt superhrdiny (Death of Superhero, režie Iaz Fitzgibbon), který ocenila jak odborná a mládežnická porota, tak také diváci i Evropská asociace dětského filmu (ECFA). 

Nejlepším animovaným filmem byla vyhlášena Povídka z přístavu z Japonska (režie Yuichi Ito). Zvláštní cena města Zlína pak poputuje České televizi za snímek Modrý tygr (režie Petr Oukropec).

Smrt superhrdiny
Zdroj: ČT24/Zlín Film Festival

Ocenění za přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež letos na zlínském filmovém festivalu převezal herec Jiří Lábus. Podle pořadatelů festivalu patří Lábus mezi nejvýznamnější herce, kteří si získali srdce dětských diváků několika generací. Na dvou posledních ročnících tuto cenu získali Petr Nárožný a Zdeněk Svěrák.

Jiří Lábus mimo jiné přivezl do Zlína pracovní verzi animovaného filmu Kozí příběh se sýrem, v němž propůjčil hlas právě koze. Snímek, jenž je pokračováním prvního českého 3D filmu Kozí příběh, se v kinech objeví na podzim tohoto roku.

Umělecký ředitel festivalu Petr Koliha se rozhodl ocenit také režiséra Mateje Mináče za objevné a lidsky hluboké téma filmu Nickyho rodina a osmdesátiletého kameramana Františka Němce za celoživotní dílo.

Pocta Zdeňku Liškovi

Slavnostní večer byl poctou filmovému skladateli Zdeňku Liškovi, který by letos oslavil devadesáté narozeniny. „Jeho hudba je chytlavá, přitom neztrácí rozměr vážné hudby. Bývá srovnáván s Enniem Morriconem, ale myslím, že v něčem zašel ještě dál,“ odůvodňuje Koliha, proč považuje připomenutí skladatele, který je navíc spojen se Zlínem, při závěrečném ceremoniálu za správné.

Zlín Film Festival 2012
Zdroj: Němec Zdeněk/ČTK

Zlínský filmový festival pro děti a mládež letos navštívilo podle odhadů organizátorů 103 tisíc lidí, což je o několik tisíc méně než loni. Filmové projekce vidělo téměř 70 tisíc diváků, zbytek lidí navštívil doprovodný program.

„Vzhledem k omezeným prostředkům to byl velmi vydařený ročník,“ řekl Petr Koliha. Organizátoři měli letos k dispozici pouze 32 milionů korun, tedy o třetinu méně než v minulých letech. Počtu uvedených filmů ani doprovodného programu se to však příliš nedotklo. Diváci mohli letos vidět 246 filmů, 13 z nich dokonce ve světové premiéře. Filmy se kromě Zlína promítaly také v Otrokovicích, Vyškově, Kroměříži a Mladé Boleslavi.