Lidé i přes varování myslivců odnášejí malé srnce z lesa

Blanensko - Najít mladé srnče a odnést ho z lesa? Podle myslivců nejhorší scénář, na který každoročně upozorňují, přesto se tento nešvar stále opakuje. Bez své matky totiž ve většině případů mládě zemře. I to je příčina úbytku srnčí zvěře z českých lesů.

Myslivci každoročně varují veřejnost: Neodnášejte srnčata z lesa. „To je přesně ta kritická situace, kdy návštěvníci přírody jdou a naleznou na louce ležící srnče,“ popsal situaci myslivec Pavel Scherer. „Podívají se vpravo, vlevo, srnu nevidí. Okamžitě nabudou dojmu, že srnče je opuštěné a mají tendenci ho za každou cenu zachránit. To je právě velký průšvih,“ doplnil Scherer. Srna totiž opouští mládě naprosto záměrně – snaží se ho tak ochránit, aby na něj sama nepoutala pozornost.

Hovoří myslivec Pavel Scherer (zdroj: ČT24)

Právě v květnu a červnu řeší myslivec Pavel Scherer problémy s nalezenými srnčaty takřka denně. Plné jsou podle jeho zkušeností také útulky. Mláďata se dostávají do rukou dokonce i strážníkům. „V neděli v noci se na ředitelství městské policie objevil sedmašedesátiletý muž s týden starým kolouškem v rukou. Nálezce podle svých slov objevil ležící zvíře v příkopu u Jehnic, malá samice byla zraněná na hlavě. Strážníci proto přivolali své kolegy z odchytové služby,“ potvrdil za městskou policii Brno Jakub Ghanem. 

„Podle mě tímto způsobem zmizí z našich lesů, luk a strání desítky tisíc srnčat ročně, která prakticky nemají šanci přežít,“ myslí si Scherer. Podle nejnovějších průzkumů srnčí zvěře z českých lesů ubývá. Kromě pytláctví a predátorů je právě odnášení mláďat z přírody jednou z příčin.