Markéta Irglová zazpívá v rodném Valašském Meziříčí pro svou učitelku

Ostrava – Zpěvačka a skladatelka Markéta Irglová, která získala jako zatím jediná česká žena Oskara, se chystá v srpnu na české turné. Od 2. do 9. srpna bude mít osm koncertů, mimo jiné v Ostravě, Olomouci a také v rodném Valašském Meziříčí. Její otec Marek Irgl potvrdil, že výtěžek z valašského koncertu chce věnovat své někdejší učitelce Haně Wolfové, která potřebuje pomoc.

Pětadvacetiletá zpěvačka žije od roku 2010 v New Yorku, ale nejenom tam. Do Česka přijede z Islandu a po turné plánuje cestu do Asie.

Pořadatel koncertů Jiří Sedlák informoval ČTK, že Irglová představí v Česku své nové skladby i písně z filmu Once. Právě ústřední písnička k tomuto muzikálu s názvem Falling Slowly přinesla roku 2007 jí a jejímu tehdejšímu partnerovi Glenovi Hansardovi slávu i cennou sošku. Když se dvojice rozešla, Irglová začala budovat samostatnou kariéru.Vydala už první sólovou desku Anar a aktuálně chystá další.

Na českých koncertech bude Irglovou doprovázet také zpěvačka a hráčka na perský buben Aida Shahghasemi, která s ní spolupracovala na kritikou velmi příznivě přijaté desce Anar. K nim se přidá kytarista ze skupiny The Frames Rob Bochnik. O tři závěrečné koncerty se hudebnice podělí s irským klavíristou a zpěvákem zvaným Duke Speciál.