Do opuštěného stavení udeřil blesk, škoda se vyšplhala na tři miliony

Benešov (Boskovicko) - V Benešově na Boskovicku udeřil do opuštěného zemědělského stavení blesk. Střecha rozsáhlé budovy rychle vzplála a hrozilo, že oheň přeskočí i na okolní rodinné domy. Díky rychlému zásahu hasičů se tomu ale podařilo zabránit. Majitel nemovitosti škodu odhadl na tři miliony korun.

K hašení požáru přijelo deset hasičských jednotek. Mezi hasiči byli profesionálové z Blanska a Boskovic, ale také dobrovolní hasiči z Benešova a okolních obcí. Padesátka požárníků se rozdělila do dvou skupin. Jedna bojovala s ohněm v přední části domů, druhá zezadu. Hasičům se brzy podařilo dostat plameny pod kontrolu, aby neohrozily okolní rodinné domy. Vyhledávání skrytých ohnisek a jejich dohašování trvalo ještě několik hodin.

Podle svědků požár způsobil blesk. „Byl jsem se ženou v lese na hříbkách. Když jsme se vraceli domů, tak najednou buch. Blesk práskl do komína, v tu chvíli tam začalo hořet. Hned jsem zavolal hasiče,“ popsal obyvatel Benešova Karel Minx.

Rodinný dům nebyl používaný, několik let byl dokonce odpojený od energií. Hospodářský přístavek ale sloužil jako ovčín. V době požáru bylo na pastvinách stádo dvaceti ovcí. Majitel budovy předběžně škodu odhadl na tři miliony korun.