Co dál s vinařskou školou ve Valticích, bude jasné až na konci srpna

Valtice – Osud Vinařské a zahradnické školy ve Valticích je stále nejistý. Ačkoliv se jím zabývali zástupci kraje na pondělním jednání Rady kraje, konkrétní opatření by měla být známa až 23. srpna, kdy rada zasedne znovu. Ředitelka střední školy Ivana Machovcová v současné době čelí ostré kritice studentů i inspektorů České školní inspekce. Podle nich je zodpovědná za to, že kvalita výuky klesla pod únosnou hranici. To dokazuje i fakt, že téměř šedesát procent studentů v letošním roce neuspělo u maturity. Vedení kraje teď požaduje po ředitelce okamžitou nápravu.

V polovině července vypracovali pracovníci inspekce zprávu, která upozorňuje na špatnou úroveň výuky i na nedostatečnou kvalifikaci pedagogů. Tím dala inspekce za pravdu bývalým pracovníkům i studentům, kteří na zásadní nedostatky ve výuce dlouhodobě upozorňovali. Zpráva, ke které se před dvěma týdny nikdo z vedení školy nevyjádřil, byla v pondělí předložena spolu s dalšími připomínkami na Radě kraje.

„Protože jde o specializovanou střední školu, jedinou tohoto druhu v republice, zřídil jsem poradní sbor, který se bude věnovat koncepci školy a začne fungovat ještě o prázdninách,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD). Sbor by se měl skládat především z odborníků v oblasti vinařství a vinohradnictví. Také by Hašek chtěl, aby škola v budoucnu více spolupracovala například s Mendelovou univerzitou v Brně.

Podrobněji se chtějí zástupci kraje situací ve škole zabývat na radě, která se uskuteční 23. srpna. „Ještě jsem nemluvil s ředitelkou školy. Všechny uvedené připomínky s ní projednám a na nejbližším jednání rady předložím materiál, jak se s těmito problémy vyrovnáme,“ objasnil následující kroky náměstek hejtmana Stanislav Juránek (KDU-ČSL). Machovcová už podle svých slov podnikla kroky ke změně situace. „Inspekce nám stanovila asi šest bodů, na kterých musíme pracovat. Přijala jsem tedy potřebná nápravná opatření a zpravila o nich inspekci, což je standardní postup,“ uvedla Machovcová.

Vedení kraje není se situací ve škole spokojeno. „Školní vzdělávací program je v nepořádku, v příliš vysoké míře jsou tam nekvalifikovaní pedagogové a není u nich dostatečná aprobovanost. To zcela zákonitě vede k velmi špatným výsledkům u maturitních zkoušek,“ vyjmenoval konkrétní nedostatky Juránek. Politici jsou stavem školy velmi znepokojeni i proto, že v kraji, který se pyšní množstvím vinařských oblastí a má ve svém znaku vinnou révu, by měli mít zájemci možnost dostat kvalitní vzdělání v oboru.

Střední odborná škola vinařská a Střední odborné učiliště zahradnické

Počátky školy se datují do roku 1873. Tehdy se ještě jmenovala Rolnicko-vinařská škola. Škola byla natolik vyhlášená, že se do ní sjížděli studenti z celého Rakouska-Uherska, ale i z Turecka či Ruska. Je to jediná střední škola v České republice, která pravidelně vyučuje vinohradnický obor s maturitou.

Zdroj:www.svisv.cz

Ředitelka Machovcová by měl zjednat nápravu ještě předtím, než studenti v září znovu usednou do školních lavic. Její kroky bude vedení kraje údajně pečlivě sledovat. „Budeme na ni a její rozhodnutí klást velmi vysoké nároky. Nebude pod drobnohledem, ale doslova pod mikroskopem,“ upozornil už na začátku měsíce Juránek. Přesto celkem sedm pedagogů ze školy odchází a před tabuli si v září už nestoupne.

Rozzlobení studenti vyšli do ulic

Už v červnu protestovali studenti a někteří zaměstnanci školy proti znovujmenování Machovcové na post ředitelky. Ze špatného stavu výuky viní právě ji. „Máme dlouhodobě špatné vzdělávací výsledky. Neúspěšnost studentů u letošních státních maturit činila 59 procent. Ze 78 přihlášených převezme maturitní vysvědčení jen 32 studentů,“ uvedla tehdy učitelka češtiny Petra Černínová. Aby vyjádřili nesouhlas s vedením školy, vyšli začátkem června kritici Machovcové do ulic. Na internetu také téměř čtyři sta lidí podepsalo petici proti jejímu znovuzvolení do funkce.  

Nedostatečnou kvalifikaci abolventů školy potvrzuje například i majitelka zahradnictví v Lednici Dagmar Rajnochová. Kvůli špatným zkušenostem se rozhodla zájemce o práci z této školy nepřijímat. „Pro mě je jednodušší vzít si někoho z úřadu práce, koho to baví a kdo má zájem. Toho jsem schopná to za rok naučit. Absolventa z Valtic musím zbavit špatných návyků a teprve potom se může něco praktického učit,“ vysvětlila Rajnochová.