Kvůli vedrům hynou ryby v rybnících

Olomouc - Letošní vedro a sucho dusí vodní živočichy. Ráno našli kolemjdoucí mrtvé ryby v olomoucké pískovně Hamryz v místní části Slavonín. Podle rybářů uhynuli kvůli nedostatku kyslíku. V létě jsou ryby aktivnější a spotřebují ho více. Rybáři tak přišli o 15 kilo okounů, sumců nebo štik.

Ryby v malé pískovně Hamryz na okraji Olomouce lapají po dechu, jiné už svůj boj vzdaly. Hasiče na neobvyklé množství mršin upozornili kolemjdoucí. Mysleli, že jsou svědky ekologické havárie. „Průzkumem jsme zjistili, že se nejedná o žádný únik nebezpečné látky na vodní plochu, ale že ten úhyn je viditelný,“ vyjádřil se mluvčí HZS Olomouckého kraje Zdeněk Hošák. S vysvětlením přišli rybáři. Pískovna nemá žádný přítok ani odtok, vlivem vysokých teplot voda zahnívá a ubývá kyslíku. Rybáři jsou v tuto chvíli bezmocní, nemohou použít ani přístroje na provzdušnění vody, rybník je totiž příliš mělký. Nejhlubší místo má kolem metru a půl. Přitom takzvaná okysličovadla v těchto parných dnech jedou například v chovných sádkách na plné obrátky. O čerstvou vodu se totiž ryby doslova perou.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Podle odborníků je třeba podobné vodní plochy sledovat a pokusit se případně o záchranný odlov a převoz ryb. „Je velmi obtížné najít cílovou lokalitu, jde o období vysokých teplot s absolutním nedostatkem vody v celém říčním systému Moravy,“ tvrdí ale vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka. Biologové a rybáři řeší podobné problémy s nedostatkem kyslíku například v lokalitě Onderková, nebo v říčce Hloučele na Prostějovsku. Z té už některé ryby zachránili a odvezli do toku nedaleké Romže.