Marie Rottrová si převzala Cenu města Ostravy

Zastupitelstvo statutárního města Ostrava udělilo Cenu města paní Marii Rottrové za její mimořádné úspěchy v kulturní oblasti a mimořádný přínos pro město i region. Nejvyšší městské vyznamenání převzala Marie Rottrová ve středu 24.října  2012 na 19. zasedání  zastupitelstva z rukou primátora města Petra Kainara.

Navrhovatelem pro udělení této ceny bylo Televizní studio Ostrava, které stálo na počátku její kariéry a její tvůrčí a interpretační dráhu doprovázelo v celém průběhu. Ze spolupráce s ostravskou televizí vzniklo více než devadesát titulů, z nichž jsou mnohé dodnes uváděny. TS Ostrava také pořizovalo záznam z koncertu, kterým tato první dáma české populární muziky uzavírala svou koncertní kariéru.

Cenu města Ostravy získala in memoriam také Dolores Šavrdová, manželka jednoho z nejznámějších ostravských disidentů, spisovatele, politického vězně a signatáře Charty 77 Jaromíra Šavrdy, který zemřel na následky opakovaného věznění v roce 1988.

Za celoživotní umělecký přínos pro město Ostravu a dosažení významných úspěchů v oblasti výchovy ostravské vysokoškolské mládeže zdobí Cena města Ostravy i profesora Lumíra Pivovarského.