Jesenická nemocnice zůstane čtyřoborovou

Jeseník - Jesenická soukromá nemocnice zůstává čtyřoborovou. Zatím. Kvůli finanční ztrátě chtělo vedení uzavřít na konci roku porodnici, gynekologické a dětské oddělení, a to bez náhrady. Měsíc intenzivně jednalo se zdravotními pojišťovnami. Včera se objevila na seznamu zařízení, se kterými zdravotní pojišťovny uzavřou dlouhodobou smlouvu na pět let. Kvůli specifickým podmínkám v regionu ale usiluje o individuální dohodu. A věří, že ji získá.

Po novém roce očekávají v Jeseníku velkou vlnu porodů. V případě uzavření oddělení by musely budoucí matky jezdit přes horský masiv do Krnova nebo Šumperku. Všechny plánované výpovědi zůstanou v šuplíku. „Musím teda ocenit přístup největší zdravotní pojišťovny, kde jsme se dohodli na dalším postupu,“ vyjádřil se ředitel soukromé nemocnice v Jeseníku Jan Jedlička.

„Zatím nemohu říct definitivně, jaký bude závěr těchto jednání,“ uvedla pouze ředitelka odboru komunikace VZP Anna Veverková. Taková informace ale zaměstnancům nemocnice stačila. Řídce osídlený region, geografická poloha, většina pacientů staršího věku – i to jsou důvody, které dostaly nemocnici do finančních potíží. Chybí jí peníze na provoz. Za záchranu nemocnice bojovali lidé i v petici, zatím má asi 2000 podpisů. Ztráta oddělení je nepředstavitelná i pro starosty zdejších obcí. I oni se proto zapojili do intenzivních jednání. 

Jak soukromá nemocnice hospodaří – na to odpověděl nedávný audit. Zaplatil ho Olomoucký kraj. „Musím říct, že jsem byl rád a mile překvapen, že tam nebyly shledány zásadní chyby a nedostatky,“ řekl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Michael Fischer. Krajská rada nabídla nemocnici bezúročný úvěr 6 miliónů korun, aby mohla překlenout tento rok. Jenže půjčka podle vedení zařízení nic neřeší.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)