Brno otevřelo nová centra pro lidi bez domova

Brno – Nový azylový dům a krizové centrum pro lidi v tísni a bez střechy nad hlavou se tento týden otevřely v Brně. Centra poskytnou útočiště těm, kteří by jinak museli v mrazivém počasí zůstat na ulici. Na podchlazení přitom v Brně jen v uplynulém týdnu zemřeli dva bezdomovci.

Krizové centrum na Masné poskytuje lidem dvě sociální služby – noclehárnu pro ženy i muže a krizovou pomoc pro lidi v sociální tísni. „Sem může přijít kdokoliv, kdo bude mít problém se vypořádat s nějakou životní situací. Naši pracovníci se o něj postarají, zjistí, co potřebuje, a případně ho nasměrují do našich dalších zařízení. Jde o situace, kdy člověk ztratil zaměstnání, přístřeší a není schopen to momentálně řešit,“ uvedl ředitel Centra sociálních služeb města Brna Ivo Sedláček. Centrum tak nabízí okamžitou pomoc.

Režim azylového domu na Křenové ulici se od centra s noclehárnou dost liší. „Do noclehárny chodí lidé bez přístřeší, kteří mají problém najít ubytování. Nastoupí tam v 8 hodin večer, přespí a v 8 hodin ráno zase odchází. Azylový dům se liší v tom, že uživatelé tady bydlí dlouhodobě, obvykle dostávají smlouvu na jeden rok. Po tu dobu tady mají ubytování, za které platí 80 korun za noc,“ vysvětlil rozdíl mezi zařízeními Sedláček. Obě zařízení ale mají na klienty stejnou podmínku – nesmí být silně opilí nebo pod vlivem drog.

Azylový dům na ulici Křenová

V pětipatrovém domě jsou horní dvě patra vyčleněna pro azylový dům. Přestavbou za 20,5 milionu korun služba získala devět ubytovacích jednotek s 18 lůžky pro ženy i muže. Jeden jednolůžkový byt je uzpůsobený potřebám lidí na invalidním vozíku. Za jednu noc v domě zaplatí klient 80 korun.

Městské středisko krizové sociální pomoci pro lidi na ulici Masná

Lidé bez přístřeší se v centru mohou najíst, umýt a za padesát korun na noc také přespat na jednom ze 42 lůžek. Pokud se v zimě zaplní všechna lůžka, budou lidé bez domova moct zůstat alespoň na jedné z 53 židlí v jídelně. Tato služba bude zdarma.

Krizové centrum usiluje také o vznik lékařské ordinace

Lidé bez domova, kteří dochází do nocleháren, často nebyli u lékaře několik let. I v tomto směru se o ně chce krizové centrum na Masné postarat. „Máme vytvořené podmínky pro vznik lékařské ordinace, momentálně sháníme lékaře. Pokud se to povede, tak by tady měl mít ambulanci třikrát týdně. Je důležité, že klienty budeme mít i zdravotně pod kontrolou,“ popsal Sedláček.

Magistrát zajišťuje ve svých azylových domech nocleh pro více než 150 lidí. Přespání bezdomovcům nabízí také Diecézní charita.

Řada bezdomovců ale nemá o nocleh zájem, protože za něj musí platit. „Nemám na to peníze, chápete to?,“ rozčilovala se bezdomovkyně Jana. I ti, kteří jsou ochotní padesát korun zaplatit, ale často nepochodí. „Zkoušeli jsme to párkrát u Armády spásy, ale měli plno. Tak jsme si našli místo, kam nikdo, ani policie, nechodí. Často taky spáváme po sklepích,“ vysvětlila další z brněnských bezdomovkyň. Její zkušenost potvrdilo i několik dalších lidí bez domova.

Anketa mezi brněnskými bezdomovci (zdroj: ČT24)

Podle posledního sčítání z roku 2010 žije na celé jižní Moravě 1 156 bezdomovců. V absolutních číslech region předstihl jen Moravskoslezský kraj a Praha s 2 574, resp. 1 254 bezdomovci. Ve statistice jsou zahrnuti pouze lidé, kteří navštěvují azylové domy a další sociální zařízení. Statistika se nedotkla té skupiny, která žije na ulici, nekomunikuje s úřady a nepřijímá nabízenou pomoc.

Údaje o jihomoravských bezdomovcích

  • celkem je na jižní Moravě 1 156 lidí bez domova – to je třetí nejvyšší počet v republice;
  • převažují muži, ženy tvoří pouze 23 procent;
  • většinu bezdomovců tvoří svobodní (48,4 procent) nebo rozvedení (37 procent);
  • mezi bezdomovci převažují lidé se středním vzděláním bez maturity (47,8 procenta) a se základním vzděláním (28,3 procenta), ale najdou se mezi nimi i lidé s vysokoškolským diplomem;
  • téměř čtvrtina bezdomovců má práci, drtivou většinu ale tvoří nezaměstnaní (43,9 procent); skoro čtyři procenta z nich stále hledají svoje první zaměstnání; nepracující důchodci tvoří 13,5 procenta lidí bez domova;
  • pouze 14,9 procent lidí bez domova se přihlásilo k náboženské víře, více než polovina se stejně jako většina běžné populace vyjádřit odmítla;
  • většina bezdomovců sečtených v sociálních zařízeních v kraji z regionu také pochází, konkrétně 92,2 procenta.

(zdroj: ČSÚ - Krajská správa v Brně)

Počty lidí bez domova podle krajů
Zdroj: ČT24/ČSÚ Brno
Vydáno pod