Brno v Eurolize znovu vyhrává. Basketbalistky zdolaly Krakov

Brno - Basketbalistky IMOS Brno zvítězily ve třetím kole Evropské ligy ve skupině A nad Wislou Krakov po prodloužení 77:74 a ukončily sérii jedenácti proher. O výsledku rozhodl 15 sekund před koncem prodloužení tříbodový koš Vlkové. Naopak mistrovský USK při premiéře nové trenérky Natálie Hejkové prohrál doma s Jekatěrinburgem 71:78.

České vicemistryně z Brna otočily výsledek s Krakovem až v závěrečné čtvrtině. Wisle nepomohla k prvnímu vítězství v soutěži ani olympijská vítězka Američanka Tina Charlesová. Nová posila Krakova sice dala 32 bodů a připsala si 14 doskoků, ale ani to vedoucímu celku polské ligy k vítězství nestačilo. Naposledy v Evropské lize Brňanky porazily před rokem právě Wislu.

Úvod zápasu poznamenala oboustranná nervozita a nepřesná střelba. Wisla se snažila většinu akcí dotahovat až pod koš na Charlesovou. V protiútocích narážely Brňanky na dokonale zformovanou obranu a jen s obtížemi se v přehuštěném prostoru uvolňovaly. Střelecké trápení podtrhoval i průběžný stav 4:4 po pěti minutách. Hráčky Wisly postupně zpřesnily hru a získaly pětibodový náskok.

Svěřenkyně trenéra Jana Bobrovského se herně vzchopily ve druhé čtvrtině. Zpřesnily obranu i zakončení a šňůrou sedmi bodů otočily výsledek. Po zbytečných ztrátách míče se ale jejich pracně vybudovaný náskok vytratil a režii zápasu přenechaly soupeřkám. V týmu Krakova se po rozpačitém začátku začala více prosazovat Charlesová, která byla v poločase se 14 body suverénně nejlepší střelkyní svého týmu.

Stejný obraz měl i druhý poločas. Domácí hráčky se na chvíli vzchopily, snížily na rozdíl dvou bodů, zbytečné chyby v rozehrávce však stačily basketbalistky Krakova potrestat rychlými protiútoky a hodně lacinými koši získaly ve 28. minutě desetibodový náskok 35:45. Trenér Bobrovský nasadil ve druhém poločase po dlouhém zranění letos poprvé do Evropské ligy reprezentantku Hejdovou, která hru oživila.

V závěrečných pěti minutách zavelela k velkému obratu Horáková s americkou pivotkou Ohldeovou a střelkyní Abdiovou. Španělský trenér Wisly Hernandéz na chvíli stáhl Charlesovou na lavičku a zápas dospěl do dramatické koncovky. V prodloužení už vedly domácí basketbalistky 69:64, bojovné Polky srovnaly skóre, závěr ale nezvládly. Šest vteřin před koncem si ještě mohla vynutit druhé prodloužení Krezelová, která ale ze tří trestných hodů proměnila jen dva.

IMOS Brno - Wisla Krakov 77:74 po prodloužení (11:14, 28:33, 45:51, 64:64)

Nejvíce bodů: Abdiová 24, Ohldeová 18, Horáková 15 - Charlesová 32, Ouvinová 10. Rozhodčí: Vassallo (Mal.), Špendl (Slovin.), Stoica (Rum.).