Zrestaurovaného brněnského draka čeká digitalizace do 3D modelu

Brno - Brněnského draka čeká digitalizace. Legendární symbol spojený se Starou radnicí má být nyní zachován i ve své 3D podobě. Model chce město užívat pro turistické a propagační účely.

Dvousetkilový krokodýl, kterého Brňané znají pod přezdívkou brněnský drak, se již za necelé dva týdny vrátí do průchodu Staré radnice. Restaurátoři mu vyměnili zuby a naleštili ho. Ještě před návratem jej ale specializovaná firma digitálně naskenuje. „Výsledný produkt by měl být 3D model, který bychom rádi používali pro turistické a marketingové účely města,“ vysvětlil mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Poslední půlrok mohli lidé vidět draka v prostorách Dietrichsteinského paláce. „Je to skutečně objekt, který přitahuje zájem jak turistů, tak i samotných Brňanů. Jedná se o unikát krokodýla nilského, který ve volné přírodě dorůstá až šesti metrů,“ doplnila mluvčí Moravského zemského muzea Eva Pánková.

Legenda vs. skutečnost

Podle pověsti měl bájný brněnský drak žít u řeky Svratky a terorizovat Brňany. Trápení je zbavil až řeznický učeň, který drakovi předhodil volskou kůži naplněnou vápnem. Když ji zvíře snědlo, napilo se vody a puklo. Střízlivější verze ale tvrdí, že vycpanou samici krokodýla Brnu věnoval před téměř čtyřmi sty lety arcikníže Matyáš za pohostinnost.

Po digitalizaci se drak vrátí do průchodu Staré radnice. Její rekonstrukce už také spěje ke svému konci. Už za měsíc se část objektu zpřístupní turistům. Brněnský drak prošel částečnou rekonstrukcí už v roce 2009, kdy mu restaurátoři opravili drápy.