Ruina ve Slupi už není kulturní památkou, majitel ji může zbourat

Slup (Znojemsko) - Demolici dříve památkově chráněného domu ve Slupi už nestojí nic v cestě. Ministerstvo kultury odsouhlasilo vyjmutí stavby ze seznamu kulturních památek. Současný majitel kupoval především pozemek v centru obce, neměl tušení, že zbořenina na něm je památkově chráněnou ukázkou lidového stavitelství.

„Ta nemovitost ani nevykazuje znaky budovy, takže jsme měli za to, že jsou to jen sutiny, které se odvezou,“ vysvětlil důvod koupi pozemku současný majitel domu Martin Brudný. Dům byl vyhlášen kulturní památkou už v 70. letech, a to především pro své původní trámové stropy.

Tuto krásnou ukázku lidového stavitelství nechal zchátrat bývalý majitel, který se o dům nestaral, a to ani po několika výzvách ze strany obce. Pro neplacení pokut se dům nakonec dostal do dražby, kde si jej zakoupila ostravská firma. Ta však kupovala především stavební parcelu. Že se jedná o chráněnou kulturní památku, se nový majitel dozvěděl až díky České televizi.

NO COMMENT: Ruina ve Slupi už není památkou (zdroj: ČT24)

„Žádný kupec by asi takovouto památku nekoupil, takže jsme zažádali o vyjmutí nemovitosti ze seznamu kulturních památek,“ dodal Brudný. Žádost na Ministerstvo kultury podával v únoru letošního roku, nyní dostal rozhodnutí. Sám majitel přiznává, že mu v celém procesu velmi pomohlo jeho povolání. „Mám štěstí, že jsem povoláním advokát, protože úplně jednoduché to zrovna není,“ popsal administrativní náročnost odpamátnění domu ve Slupi.

Víc než sto let starý dům zpustl do té míry, že se stal prakticky neopravitelným. Před pěti lety mu navíc shořela střecha a část domu se zřítila. Stavba z nepálených cihel tak už ničím nepřipomínala původní památkově chráněnou budovu.

Obec uvítala, že jí ruina přestane hyzdit náves. „Majiteli nabízíme spolupráci proto, aby stavba brzy zmizela. Je tady možnost, že by pomohli místní lidé – mohli by odklidit zbylý stavební materiál a dřevo, a plocha by se tak rychle vyčistila,“ myslí si starosta František Jeleček (nez.).