Opravy olomouckých domů brzdí památkáři

Olomouc - Ani rok po tragédii není opravena budova na ulici 8. května v Olomouci. Seniorku tady zabila štítová zeď. I když majitel o rekonstrukci usiluje a magistrát jí dal zelenou, Národní památkový ústav ji brzdí. Případy uvolněného zdiva se přitom v Olomouci množí a podle vlastníků domů je tento přístup demotivuje.

Štít domu v ulici 8. května, atika polikliniky Spea a teď i cihly z olomoucké radnice. Tři havárie během posledního roku. A město chystá kontrolu dalších 123 domů. Jejich případné opravy nebudou jednoduché. Většinou se jedná o památkově chráněné obejkty. Příkladem může být zajištění domu v ulici 8. května. Už rok chce majitel dům opravit. Naráží ale na památkáře. Ti z magistrátu přestavbu povolili. Národní památkový ústav chce ale trámy za každou cenu zachovat. „Krov z konce 19. století je pozoruhodný užitím šikmých stolic a podílí se na památkové hodnotě objektu. Krov je z větší části v dobrém stavu, který umožňuje jeho zachování a opravu,“ tvrdí ředitel olomouckého pracoviště NPÚ František Chupík.

„Podle odborníků z našeho oddělení památkové péče se nejedná o historický krov, navíc je ve špatném stavu, jak technicky tak konstrukčně,“ oponuje mluvčí Magistrátu města Olomouce Radka Štědrá. Odborníci z magistrátu zohledňují hlavně posudky statiků. Ti se shodují na tom, že krov je třeba kvůli bezpečnosti vyměnit. „Předpokládal jsem, že v horizontu roku bude tato záležitost vyřešena. Jsem stále toho názoru, že je nadřazeno zdraví lidí nad pohledy památkové péče,“ uvedl statik Jaromír Vrba. Odborníci z NPÚ se ale brání, že opravy nebrzdí schválně. Snaží se jen památky uchovat. Rozhodující slovo má ale olomoucký magistrát. Opravy, které schválí, nakonec stejně proběhnou. Na některá povolení ale mohou majitelé domu čekat roky.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)