Sjezdovky o víkendu přivítají první lyžaře

Jižní Morava/Zlínsko - Nedočkaví lyžaři mohou už tento víkend vyrazit na svahy. Díky technickému sněhu či umělému povrchu se bude lyžovat například v Němčičkách u Břeclavi. Ve Zlínském kraji zahajuje provoz sjezdovka Horal, kde se o tomto víkendu bude lyžovat zadarmo. Na první lyžaře se těší také areál Karolinka.

Na jihu Moravy mohou lyžaři vyrazit do areálu v Němčičkách u Břeclavi. Díky zasněžování a umělému povrchu si první nedočkavci přijdou na své již tento víkend. Němčičský areál má i svůj primát - je to nejníže položený lyžařský areál v celé střední Evropě. Samotný svah je dlouhý 350 metrů a leží v nadmořské výšce pouhých 180 metrů nad mořem. Navíc je obklopen vinicemi.

Lyžovat v Němčičkách je možné zatím jen o víkendu. Tuto sobotu odstartují také první lyžařské kurzy pro děti. „Na lyžařskou školu máme zapsáno 360 dětí,“ upřesnil provozovatel vleku v Němčičkách Jaroslav Stávek. Od 13:00 je pak areál přístupný i veřejnosti, a to tak dlouho, dokud budou mít lyžaři zájem. Koberec z umělé hmoty tu pokrývá dvacet až padesát centimetrů technického sněhu. „Máme velkou výhodu, že máme vodu z koupaliště,“ popsal úspory areálu Stávek.

Sněhová děla už také zasněžují další jihomoravský areál, a to v Olešnici. Od čtvrtka tu chtějí začít se zkušebním provozem.

Lyžovat se bude už i ve Zlínském kraji

Zítřkem zahajuje lyžařskou sezónu také areál Karolinka. Prvních 650 metrů sjezdovky se pro návštěvníky otevře již v sobotu. Povrch tvoří 20 až 40 centimetrů technického sněhu. Otevírací doba je prozatím jen o víkendech, a to vždy od 8:30 do 16:00 odpoledne. Lyžovat tu navíc zájemci mohou s mimosezónní slevou 25 procent. Zasněžovat začali pracovníci Karolinky už začátkem prosince.

„Určitě přijede tolik lidí, že nám to zaplatí náklady na zasněžování. Tak si myslím, že tratní na tom nebudeme,“ konstatoval Marek Cimala ze ski areálu Karolinka.

Ceník lyžování ve SKI areálu Karolinka

Ranní lyžování do 10:30 je v sezóně 2012/2013 pro dospělé za 290 Kč. Cena navíc zahrnuje kávu v restauraci zdarma. Za dopolední lyžování, které funguje až do 13:00, si zájemci zaplatí 320 korun. Odpoledne už je svah opět za 290 Kč. Nyní je ale cena ještě o 25 % nižší, protože nezačala hlavní sezóna. Areál nabízí také slevy pro seniory, děti i studenty. Skipasy se vydávají s vratnou zálohou 50 korun.

Tento víkend už bude v provozu i sjezdovka Horal v rámci areálu Razula. A lyžovat se tu bude v rámci zahájení sezóny úplně zadarmo. Sjezdařská trať Horal je dlouhá 400 metrů a je uměle zasněžovaná. Za celodenní skipas od 9:00 od rána do 16:00 odpoledne si děti i dospělí zaplatí v budoucnu 260 korun. Pokud lyžaři zavítají na svah Horal jen na dopoledne či odpoledne, bude je to stát 170 Kč.

Sjezdovku Horal pokrývá třicet centimetrů sněhu. „Je to v podstatě prašan, který když přemrzne, tak víkendové lyžování bude výborné,“ poznamenal správce sjezdovky Horal Luboš Sušila.

Provoz v sobotu ráno zahajuje také lyžařské středisko Stupava v Buchlovských horách. Pro návštěvníky se tu v 9:00 otevře první sjezdovka s třiceti centimetry sněhu. V neděli se rozjedou vleky také v beskydském Mezivodí. První lyžaři tu mohou vyzkoušet čtyřicet centimetrů sněhové pokrývky.

Na kilometrové sjezdovce Machůzky ve Velkých Karlovicích start sezóny o týden odložili. Lyžaři si také budou muset počkat i na svahy ve známých střediscích Kohútka v Javorníkách nebo Troják v Hostýnských vrších.