Fiducia uvádí klasika české poválečné fotografie Václava Chocholu

Ostrava - Galerie Fiducia připravuje výstavu klasika české poválečné fotografie Václava Chocholy. „Výstava se jmenuje Fotografický archiv 1940-1949 a bude zaměřena na čtyřicátá léta minulého století, která patřila k jeho nejsilnějším tvůrčím obdobím,“ uvedl kurátor galerie Martin Popleář.

Václav Chocola, který se narodil v roce 1923 a zemřel v roce 2005, se věnoval momentní fotografii, aktům, sportovní fotografii, portrétům celebrit. Jeho fotografie umělců jsou velmi slavné. Doslova kultovní jsou například snímky španělského surrealistického malíře Salvatora Daliho z roku 1969. Fotografoval kromě jiných také Bohumila Hrabala, Milana Kunderu, Jana Zrzavého, Františka Tichého, Jana Wericha, Jiřího Trnku či Jiřího Ladu.

Velmi cenné jsou jeho dokumentární snímky z Pražského květnového povstání v roce 1945. V roce 1970 byl rok ve vazbě za to, že fotografoval hrob Jana Palacha.

Chochola žil v Praze, fotografovat začal v době gymnaziálních studií. Pak se začal učit fotografem a chodil na grafickou školu. Fotografoval pro Národní divadlo a jiné scény. Používal netradiční techniky - fotogramy, fotomontáže, roláže.

Výstava ve Fiducii má vernisáž ve středu v 18 hodin.