ČT: Zlínský podnikatel Roman Vaškůj byl obviněn z dalších daňových podvodů

Zlín - V minulosti trestně stíhaný podnikatel Roman Vaškůj byl obžalován z dalšího daňového úniku. Aby obešel zákon o spotřební dani, nakupoval letecký petrolej, který ale nakonec pro leteckou přepravu nevyužil. Stát tak přišel na daních o 157 milionů korun. Spolu s Romanem Vaškůjem byli obžalováni další tři lidé.

„Krácení daně spočívalo v tom, že nakupovali letecký petrolej a předstírali, že má být použit do letadel. To byl důvod pro osvobození leteckého petroleje od daně, přičemž značnou část ale použili k jiným účelům,“ vysvětluje Michal Galát z Vrchního státního zastupitelství.

Obžalovaní muži měli v roce 2004 prostřednictvím letecké společnosti Discovery nakoupit letecké palivo, které je od spotřební daně osvobozeno. Ve skutečnosti ale letecká přeprava využila jen zlomek nakoupeného petroleje. Společnost Discovery Travel fungovala pouze šest měsíců od června roku 2004 do ledna 2005. Klientům slibovala lety z Kunovic do Prahy nebo například z Prahy do Antverp. Po pár měsících fungování ale skončila v konkurzu.

Místo leteckého paliva pohonné hmoty pro benzínky

Společnost Discovery Travel, která operovala z letiště v Kunovicích, nakoupila více než 18 milionů litrů leteckého paliva. Za půl roku ale prolétala jen 2,5 milionu litrů. Nakoupené letecké palivo měla čtveřice údajně smíchat s naftou a prodávat jako pohonné hmoty benzínovým stanicím. Podle žalobců měla letecká společnost jen zakrýt podvody s pohonnými hmotami. Mezi obžalované patří jak prodejce pohonných hmot Radomír Vybíral, tak šéfové letecké společnosti Stanislav Nedbálek a Roman Vaškůj.

Podnikatele Romana Vaškůje, který byl už v minulosti stíhán v souvislosti s daňovými úniky, se dnes České televizi nepodařilo zastihnout. Nebral telefon, a ani u něj doma nikdo neotvíral. Prostřednictvím svého advokáta pouze vzkázal, že se k věci nebude vyjadřovat. Podle aktuálních informací vede Roman Vaškůj hotel v renomovaném lyžařském středisku Kaprun v rakouských Alpách. Podle recepční je však momentálně na pracovní cestě.

Případ daňového úniku bude projednávat zlínský krajský soud. Pokud rozhodne o jejich vině, mohou obžalovaní strávit ve vězení pět až deset let.

Už v minulosti se podnikatel ukrýval v Rakousku

Z daňových úniků byl Vaškůj obžalován už v minulosti. V letech 1994 a 1995 měl dovážet ze Slovenska motorovou naftu a benzín. Daně ale neplatil, čímž státu vznikla škoda více než půl miliardy korun. Ačkoliv jej soud poslal na sedm a půl roku do vězení, Roman Vaškůj se ukrýval v Rakousku. Tamní policie jej zadržela až na druhý pokus. „Dopadli jsme ho jen díky skvělé spolupráci pátracího oddílu Sirenu. Velmi šikovně se totiž vyhýbal zatčení. Koneckonců při prvním zadržení předložil falešné doklady,“ prohlásil v březnu roku 2011 Michal Weiss z Národní pátrací centrály Sirene.

Vaškůj s pohonnými hmotami obchodoval už od počátku 90. let. Tehdy spolupracoval s řadou ruských obchodníků, kteří jej později obvinili z podvodu. „V roce 1991 a 1992 proteklo přes Vaškůjovy účty x tisíc dolarů. S úroky by to mohlo dělat miliardu,“ uvedl v únoru 1999 zástupce společnosti Chiton Valerij Poljakov.

Zlínský podnikatel Roman Vaškůj bývá spojován také s kauzou Jiřího Čunka, kdy se měl spolu s dalšími lidmi pokusit ovlivnit korunní svědkyni případu - Marcelu Urbanovou.