Kauza metanol i po půlroce pokračuje

Karviná - Přesně před půl rokem vypukla metanolová aféra. Teprve dnes vláda odsouhlasila změny v zákoně o povinném značení lihu. Celníci je žádali několik let. Policie stále odhaluje nové výrobce i dodavatele nelegálního alkoholu. A hygienici častěji kontrolují jeho prodejce.

Ani po půl roce případ metanolových otrav nekončí. Policisté dál odhalují distributorskou síť. A počet lahví s pančovaným alkoholem v oběhu stále odhadují na několik stovek. „Na úrovni krajského ředitelství se stále více než dvacet policistů aktivně kauzou metanol zabývá,“ potvrdil náměstek krajského policejního ředitele Dalimil Sypták.

Celníci dlouhá léta volali po změnách, které by jim v boji s nelegálními výrobci alkoholu pomohly. „Chtěli jsme omezení prodeje, žádali jsme konkrétní opatření,“ uvedl ředitel Celního úřadu Karviná Aleš Chwistek.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Metanolová aféra dostala prodej a výrobu nelegálního alkoholu do centra pozornosti politiků. Vláda dnes schválila zákon o povinném označení lihu. Ten na prodej alkoholu zavádí speciální koncesi a povoluje prodej alkoholu v maximálně litrových nádobách. A posvětila i to, aby v místnostech, kde se kolkuje tvrdý alkohol, byly kamery, které jsou přímo napojené na celníky.

Celní ale v klidu nejsou. „Máme informace, že jsou snahy prodávat kolek za pět až šest korun na černém trhu. Oficiální cena je asi 39 haléřů,“ upozornil Chwistek. V pohotovosti jsou stále i hygienici. V terénu jsou teď častěji než před 6. září, kdy aféra propukla.

Metanol jen v Moravskoslezském kraji vzal život 21 lidem. Naposledy zabíjel v prosinci. Jeden muž je stále v nemocnici. Má poškozený zrak i problémy s chůzí.

Vydáno pod