Cesta na kole na konec světa

Rokytnice u Přerova - Téměř sedm tisíc kilometrů na kole, od Bolívie až po Ohňovou zemi, ujel dobrodruh z Rokytnice u Přerova Pavel Kadlíček. Chtěl poznat jižní Ameriku, vyzkoušet sám sebe a hlavně poznat, jaké to je na konci světa.

Na začátku prosince Pavel Kadlíček odjížděl  s kolem v krabici. Přistál na jednom z nejvýše položených letišť na světě - v bolivijském El Altu. Plány tak začal měnit hned po příjezdu. Místo toho, aby okamžitě vyjel, zůstal pět dní na místě a zvykal si na řídký vzduch.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Hned na začátku tak pochopil, že zásadní je neplánovat a přizpůsobit se počasí. Když sjel z hor, překvapil ho pro změnu vítr. Některé součástky cestu nepřežily. Pavel Kadlíček totiž ujel na kole skoro 7 000 km hlavně po šotolinových a kamenitých cestách. Cesta ale splnila všechna očekávání.  Po třech měsících skutečně dorazil na konec světa.

Po návratu domů tvrdí, že vůbec nejde o sportovní výkon, ale spíš o psychiku. Plány na další cestu zatím prý nemá. Doma v Rokytnici je pár dní a momentálně se aklimatizuje pro změnu na podmínky v Česku.