Oprava koruny hráze Vranovské přehrady se odkládá nejméně o rok

Brno – Plánovaná kompletní rekonstrukce koruny hráze Vranovské přehrady letos na podzim nezačne. Povodí Moravy nemá na rekonstrukci dostatek prostředků a žádný dotační titul, ze kterého by bylo možné peníze čerpat, zatím nevypsalo ani ministerstvo zemědělství. Opravy se tak vyhnou i letní sezóně 2014.

Připravovaná rekonstrukce koruny hráze bude stát zhruba 90 milionů korun. „Počítali jsme s vypsáním dotačního titulu, ale k tomu zatím nedošlo,“ vysvětlil odklad generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík. Rozsáhlá stavební akce, která potrvá tři roky, se posouvá o jeden rok. Pokud Povodí Moravy dotace získá, práce začnou na podzim 2014. Příští rok tedy stavebníci ještě nenaruší provoz v oblíbené letní destinaci českých turistů.

Rekonstrukce výrazně ovlivní dění na Vranovské přehradě po celé tři roky, patrně od podzimu 2014 do jara 2017. Přechod přes korunu hráze bude pro pěší i automobilovou dopravu zcela uzavřený.

Koruna hráze je v nevyhovujícím technickém stavu

Stavební zásahy jsou podle Povodí Moravy nutné – koruna hráze je v nevyhovujícím technickém stavu. „Výsledky prohlídky z roku 2011 konstatovaly nutnou zásadní opravu, při níž stavbaři nahradí celou železobetonovou mostní konstrukci,“ vysvětlil ředitel závodu Dyje Jan Moronga.

Projekt počítá také s odstraněním všech konstrukcí, přemostěním přelivů a betonáží nových, odstraněním vozovky včetně izolací nebo osazením nových kabelových tras. „Nechybí ani doplnění nových osvětlovacích stožárů nebo nového zábradlí z prefabrikovaných dílců,“ doplnila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Plánovaná rekonstrukce volně navazuje na generálku povrchu návodního a vzdušného líce v letech 2003 až 2005.