Nervozita v Kopřivnici

Kopřivnice - Kopřivnice žije děním kolem automobilky Tatra. Soud zamítl insolvenční návrh na firmu, a tak zítra proběhne dražba. Poslal ji do ní věřitel. Zaměstnanci i obyvatelé města většinou věří, že nový vlastník vytáhne Tatru z dluhů i problémů.

Tatra má před sebou rozhodující den. Čeká ji dražba. Kvůli dluhu 650 milionů korun automobilku do ní poslala firma Composite com. Zaměstnanci se bojí o práci, nikdo neví, co bude dál.

Tatra stále patří mezi největší zaměstnavatele regionu. Na to, jak dopadne dražba a kdo bude novým vlastníkem, čekají nejen zaměstnanci, ale i obyvatelé a představitelé města i Technického muzea.

„Tentokrát neprožíváme situaci těžce, protože věříme, že dojde ke změně vlastnického portfolia a že to bude k lepšímu,“ myslí si Josef Jalůvka, starosta Kopřivnice.

„Já jsem optimista a věřím tomu, že současné dění kolem Tatry vykrystalizuje v něco mnohem většího a pozitivního,“ dodává Lumír Kavánek, ředitel Technického muzea.

Zmařit dražbu se ještě pokusil jeden z věřitelů, ale neuspěl. „Soud dnes odmítl věřitelský insolvenční návrh neboť neobsahoval všechny rozhodující skutečnosti a to tedy zejména skutečnosti, že dlužník má více věřitelů,“ vysvětlila Lucie Böhmová, mluvčí Krajského soudu v Ostravě.

V Tatře i ve městě není tajemstvím, kdo by mohl firmu ovládnout. Mluví se o firmě Excalibur Army a Promet Group. Obě jsou personálně propojené s firmou Composite com, která poslala Tatru do dražby. Ze čtyř zájemců ale dražební jistinu složil pouze jeden.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Automobilka se bude dražit zítra dopoledne na exekučním úřadu v Chebu. Vyvolávací cena je 200 mil. Kč.