Policisté varují lidi před velikonočním řáděním kapsářů

Ostrava – Vzhledem k blížícím se velikonočním svátkům začala Policie ČR opět více varovat lidi před nebezpečím ze strany kapsářů. Stejně jako obchodníci, i kapsáři mají svá „zlatá“ období, mezi které Velikonoce rozhodně patří.

„Zkušený zloděj dokáže ukrást vytipovanou věc do dvou vteřin,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Zuzana Součková. Kapsáři nejčastěji využívají nepozornosti lidí v davu – například v obchodních centrech. Jen v minulém roce bylo policii nahlášeno více než patnáct tisíc případů kapesních krádeží, to je přibližně o tisíc více, než v roce 2011. Přes 8500 z těchto drobných krádeží se stalo v Praze.

„Kapsáři kradou tak dokonale a nepozorovaně, že se okradený o chybějících dokladech či peněžence dozví často až mnohem později a na zcela jiném místě, než ke krádeži došlo. O pachateli a jeho popisu nemá obvykle ani potuchy," popsala mluvčí.

Policistům se proto podaří zadržet či vypátrat pachatele jen ve zlomku případů. Kapesní krádeže trápí především Prahu, kde představují druhou nejčetnější trestnou činnost hned po krádežích věcí z aut.

Kapsáři
Zdroj: ČT24

Ačkoliv se jedná o drobné krádeže, celková cena odcizených předmětů není malá – jen v roce 2012 se vyšplhala na 81 miliónů korun.

Řešení policisté vidí především v prevenci. Až do začátku dubna tak budou v supermarketech Albert a Tesco hlídky, které zákazníky upozorní na možná rizika plynoucí z nepozornosti a neopatrnosti. Zákazníci prodejen získají informace i z vysílaného rozhlasového spotu.

Obecně policisté doporučují nenosit v peněžence větší finanční obnosy, cennosti nenosit v kapsách nebo navrchu v otevřených kabelkách. Hotovost je lepší vybírat z bankomatu přímo v obchodním centru – nebo lépe, platit kartou – a samozřejmě, nemít na kartě napsaný PIN kód.