Američan podezřelý z vraždy rodiny z Brna už má za sebou první výslech

Brno – Kevina Dahlgrena v pátek zadržela policie na letišti ve Washingtonu v USA. Policie už ho obvinila z vraždy čtyř lidí v Brně-Ivanovicích. O jeho vydání do Česka bude žádat ministerstvo spravedlnosti. Na dodání důkazů do USA, na jejichž základě by mělo dojít k vydání Dahlgrena, má Česká republika šedesát dní. Dahlgren už za sebou má první výslech.

O tom, že se Dahlgren vydal do Vídně a v 10:25 nasedl na letadlo do Washingtonu, se jihomoravští kriminalisté dozvěděli ve čtvrtek ráno. Na muže byl okamžitě vydán mezinárodní zatykač kvůli podezření ze spáchání čtyřnásobné vraždy v Brně-Ivanovicích. K tomu, aby ho zadrželi ještě v rakouské metropoli, jim chybělo jen pár desítek minut. Nakonec se rozhodli, že nejlepší bude muže zadržet až po příletu do USA.

Policisté se rozhodli informaci zatajit před médii, aby se Dahlgren o všem nedočetl v zahraničních médiích na internetu. Na palubě letadla se totiž připojil k internetu, přihlásil se i na sociální sítě. „Obávali jsme se, že by v takovém případě mohlo k něčemu dojít už v letadle,“ zdůvodnil ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil utajení operace.

O tom, že v letadle letí pravděpodobný vrah čtyřčlenné rodiny ale policisté informovali kapitána a ostatní členy posádky. Instruovali je, aby se chovali jako obvykle a nijak proti Dahlgrenovi nezasahovali.

Jihomoravská policie ke čtyřnásobné vraždě (zdroj: ČT24)

Ve chvíli, kdy letadlo přistávalo ve Washingtonu, na letišti už na Dahlgrena čekala americká policie. Okamžitě ho zadržela. Bližší podrobnosti k tomu, jak zásah vypadal, zatím česká policie nemá. Američan podle mluvčí ministerstva spravedlnosti Štěpánky Čechové skončil po svém zatčení v předběžné vazbě, kde bude po dobu vydávacího řízení.

Dahlgren už má za sebou první výslech

Soud v Alexandrii v americkém státě Virginie ho ponechal ve vazbě. První výslech už má Dahlgren za sebou, další je podle agentury AP naplánován na středu. Dahlgren se před soudem objevil v poutech a v zelené vězeňské kombinéze. Soudu řekl, že jeho rodiče v Kalifornii mu zajistí obhájce. Když soudkyně Theresa Carroll Buchananová na závěr krátkého jednání potvrdila, že zůstane ve vazbě, muž podle AP zdvořile poděkoval a byl odveden.

Česká republika teď musí do šedesáti dnů poslat do USA důkazy o tom, že je důvodné podezření, že Dahlgren rodinu skutečně zavraždil a dům se pak pokusil zapálit. Na základě toho se budou Američané rozhodovat, zda ho vydají k trestnímu stíhání v Česku. „To už je záležitost ministerstva spravedlnosti,“ řekl Tržil.

Dahlgrenovi hrozí v Česku za brutální zločin až výjimečný trest. Pokud by se ho Američané rozhodli nevydat, soudu by unikl. Před americké soudy totiž není možné postavit člověka, který trestný čin spáchal v jiné zemi. V takovém případě by České republice zbývala jediná možnost - počkat až Dahlgren vycestuje mimo území USA, třeba na dovolenou. Potom by na základě vydaného mezinárodního zatykače mohl být v dané zemi znovu zadržen a Česká republika by opět požádala o jeho vydání. Rozhodnutí amerického nezávislého soudu by měla padnout do několika měsíců po zaslání důkazů z Česka.

„Se Spojenými státy máme v tomto směru dobré zkušenosti, proto předpokládáme, že k vydání muže nakonec dojde,“ řekla Čechová. V takovém případě by byl Dahlgren pod dohledem Interpolu převezen z USA do České republiky, kde by čekal na soud.

Kdo je Kevin Peter Dahlgren?

Dvacetiletý Američan s českými kořeny přijel do Brna zhruba před měsícem za svými příbuznými. Podle informací České televize trpěl psychickými problémy a krizí identity, rodiče ho proto poslali do Evropy. Měl tady přijít na jiné myšlenky a ujasnit si, co dál s životem. Lidé z okolí obětí o Dahlgrenovi mluvili jako o přátelském a veselém mladíkovi. Podle všech působil vyrovnaně. V Česku si chtěl najít práci jako učitel angličtiny.

Kromě tři týdny starého facebookového profilu jako by Kevin Dahlgren na internetu neexistoval. Řada Dahlgrenových „přátel“ na Facebooku se od včerejška zmenšila skoro o polovinu. Řada lidí také stáhla fotky, na kterých byli označeni v jeho společnosti.

Podle amerických médií nežil Dahlgren v Palo Alto, jak uvedl na svém facebookovém profilu, ale v Rosevillu spolu se svými rodiči Waynem a Sondrou. Právě jeho matka má české kořeny. Její rodiče emigrovali z Československa v roce 1949 kvůli hrozícím perzekucím ze strany komunistického režimu. U prarodičů v Československu ale museli nechat tehdy šestiletou dceru Ivanu. Sondra se manželům narodila až v USA. Obě sestry a jejich rodiny se setkaly poprvé v roce 1968, kdy už Ivana měla dvě děti - jednou z nich je zavražděná Veronika. Kevin Dahlgren je tedy její bratranec. Rodiny se hodně sblížily až po revoluci, kdy se začaly pravidelně navštěvovat. Sondra o tom dokonce napsala článek pro jednu z amerických neziskových organizací.

ČT: Oběti utrpěly bodnořezné rány

Zavraždění byli příbuznými Kevina Dahlgrena, který za nimi přiletěl zhruba před měsícem ze Spojených států. Těla obětí našli policisté a hasiči při boji s plameny, na které je upozornili známí zavražděné rodiny. „Nějací lidé k nám přiběhli s tím, že u nich v kůlně hoří. Tak jsme tam šli s nimi, že to uhasíme, než Martin přijde. V místnosti na zemi ležely hadry, které jsme začali hráběmi odhrnovat a mezi nimi jsme objevili tělo. Byl to Martin,“ řekl blízký přítel rodiny.

Přítel rodiny, který našel jedno z těl (zdroj: ČT24)

Policisté zatím odmítli komentovat bližší okolnosti vraždy. Na páteční mimořádné tiskové konferenci jen oznámili, že došlo k „použití různých nástrojů“. Střelné zbraně na místě ale nebyly.

"Motiv vraždy stále neznáme. Je to pro mě těžko pochopitelné. Nikdy jsem nic
podobného neviděl," řekl zkušený kriminalista Antonín Hrdlička, který se objasňováním vraždy zabývá. Vražda byla mimořádné brutální. Podle informací České televize měly všechny oběti bodnořezné rány. Pachatel všechny zabalil do peřin a odnesl do kůlny, kde se je pokusil zapálit.

Podle policie pravděpodobně nebyli zavražděni současně, ale s určitým časovým rozestupem. „Z toho usuzujeme, že se zřejmě nejedná o vraždu v afektu,“ uvedl kriminalista Antonín Hrdlička.

Lidé před dům celý den nosili květiny a zapalovali svíčky

Otec Martin H. a syn Filip H. hráli v Ukulele orchestra jako Brno. Kapela už zrušila všechna vystoupení na nejbližší dny.

Hudebně zaměřený byl i druhý ze synů - David. Vystupoval jako zpěvák a kytarista se skupinou Šroti. „Jsem tou událostí velmi zasažen, měl jsem celou rodinu hodně rád,“ řekl Vít Navrátil z kapely.

Čtvrtou obětí je žena, která učila na jedné brněnské základní škole. Učitelský sbor už na znamení smutku vyvěsil z oken černé prapory. K domu rodiny přicházejí už od čtvrtka blízcí přátelé i známí, aby tam zapálili svíčky a položili květiny.

Zadržení Kevina Dahlgrena tématem UvR (zdroj: ČT24)