Dům umění v Ostravě čeká rekonstrukce

Ostrava - Dům umění v Ostravě má o letošních prázdninách výjimečně zavřeno. Po úspěšném roce, kdy si tam našlo cestu sto pět tisíc návštěvníků, ho čeká nákladná rekonstrukce. Opravy za téměř dvacet miliónů korun se dotknou suterénu budovy, ve kterém jsou uloženy cenné sbírky.

Pro návštěvníky je sice zavřeno, v Domě umění je ale živo. Dělníci vynášejí ze sklepů poslední předměty. Ostatní místnosti zaplnily hromady regálů. Vyklidit se muselo sedm set padesát metrů čtverečních.

„Dojde k izolaci spodní části stavby, k vybourání podlah, dojde k temperování stěn, aby se zamezilo provlhávání. Dům umění je přece jenom už téměř devadesátiletá stavba a zákroky jsou potřeba, protože zde shromaždujeme mimořádné bohatství v podobě sbírek,“ uvedl Jiří Jůza, ředitel GVUO.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Sto padesát obrazů v nejhorším stavu projde v následujících týdnech speciálním ošetřením.

Štětce, dláta, speciální houbičky na stírání plísní, ale i vysavač si přivezli pedagogové a studenti Ateliéru restaurování pražské Akademie výtvarných umění. Denně ošetří patnáct rámů a pláten.

„Pro studenty je to velká příležitost setkat se s obrazy tak blízko a tak bezprostředně. Je to pro ně obrovská zkušenost,“ uvedla Denisa Cirmaciová, vedoucí restaurátorů, asistentka AVU. 

Téměř dva tisíce obrazů se do opravených prostor vrátí v polovině října. Ihned poté se galerie návštěvníkům otevře. 

Za poslední čtyři roky se návštěvnost Domu umění zvýšila téměř čtyř násobně. Nejvíce lákala velká jména - Jan Zrzavý nebo Alfons Mucha. V té nadcházející sezóně se k nim přidá Bohumil Kubišta.

Vydáno pod