Jihlavský soud poslal Foltýna na tři roky za mříže

Jihlava - Jihlavský okresní soud dnes vynesl verdikt nad bývalým elitním policistou Martinem Foltýnem. Odsoudil ho ke třem letům vězení s dozorem za pokus o vydírání. Podnikatel, který si jeho služby objednal, skončí za mřížemi na pět let. Bývalý šéf elitního policejního týmu, jež údajně trpí posttraumatickým syndromem po odchodu z práce, strávil poslední dva roky ve vazbě. Soud jej ale z vazby propustil na svobodu.

Bývalý elitní policista Martin Foltýn čelil obvinění, že vydíral veterináře z Jihlavska. Společně se svým komplicem Zdeňkem Zapletalem údajně nutili Luboše Kucharoviče, aby uhradil své dluhy vůči Romanu Motičákovi. Chtěli jej rovněž přinutit změnit výpověď v případu podvodů s pozemky, kde veterinář figuroval jako svědek.

Kromě výhružných dopisů používali podle obžaloby i další agresivní metody. Veterinární lékař u svého domu našel například nefunkční granáty. Jeho samotného na odlehlém místě svázali a mučili pomocí slzného spreje. V září 2011, kdy se Foltýn se Zapletalem pokusili vypálit mu dveře od domu, byl už vydíraný lékař pod policejní ochranou. Zásahová jednotka oba muže bezprostředně poté dopadla. Soud však události vyhodnotil pouze jako pokus o vydírání.

Martin Foltýn v minulosti vedl tzv. Delta tým. Skupina elitních policistů skončila v roce 2009 kvůli kauze ubitého Vietnamce.

Podnikatel Roman Motičák, který si Foltýna na vydírání veterináře najal, byl dnes odsouzen k pěti letům vězení s ostrahou za návod k pokusu o vydírání. Sám Motičák je už ve výkonu trestu za podvody s nákupy pozemků. Poslední z obžalovaných, Foltýnův komplic Zdeněk Zapletal, byl zproštěn viny. Soud připustil, že se nepodařilo dostatečně prokázat jeho účast na vydírání.

Martin Foltýn (vlevo) a Roman Motičák u jihlavského soudu (archivní snímek)
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Odsouzený bývalý policista je nyní na svobodě

Rozsudek nad Martinem Foltýnem měl původně padnout už koncem května, soud ale verdikt odložil s tím, že projedná další důkazy. Bývalý policista, který strávil poslední dva roky ve vazbě, žádal v minulosti o propuštění. Kvůli podezření, že by mohl trestnou činnost opakovat, rozhodl soud o jeho setrvání ve vazbě. Dva roky strávené ve vazební věznici mu soud nyní odečetl, zbývá mu tedy poslední rok trestu.

Protože ale důvody pro vazbu pominuly, a rozsudek ještě není pravomocný, propustil soud bývalého šéfa brněnského týmu zatím na svobodu. Státní zástupce se okamžitě proti rozhodnutí jihlavského soudu odvolal, proces tak bude pokračovat na Krajském soudě v Brně.

Foltýn vydírání považuje za své osobní selhání

Právní zástupce bývalého policisty, brněnský advokát Radek Ondruš, hájil svého klienta posttraumatickým syndromem. „Není schopný se sám úkolovat a posoudit jemné hranice toho, co je a co už není přípustné. Od čtrnácti let je v uniformě, vyrostl ve skleníku. Poté, co musel odejít od policie, se u něj rozvinul posttraumatický syndrom,“ řekl v květnu letošního roku Ondruš. Foltýna připodobnil k vojákovi, který se vrátil z války ve Vietnamu.

Bývalý elitní policista Martin Foltýn u soudu (archivní snímek)
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Dalším argumentem obhájce byl fakt, že Martin Foltýn byl zadržen až při poslední z vyděračských akcí. Podle slov svého zástupce se na ostatních nepodílel. Státní zástupce ale upozornil na neoddělitelnost jednotlivých skutků. Podle výpovědi svědka a pachových stop byl Foltýn i u předchozích událostí. Sám se dokonce zmínil, že vezl granáty, které později u svého domu veterinář našel.

Martin Foltýn u soudu uvedl, že poškozenému se za poslední útok několikrát omluvil. Podle svých slov považuje celou kauzu za své osobní selhání způsobené problémy po odchodu od policie. Od předchozích vyděračských akcí se distancoval.

Rozsudek nad Martinem Foltýnem (zdroj: ČT24)