Kroměřížská obrazárna ukazuje Tiziana v novém světle

Kroměříž – Vidět Tizianův obraz Apollo a Marsyas tak, jak ho viděl sám renesanční umělec, mohou nově návštěvníci kroměřížské obrazárny. Instalace nejmodernějších galerijních světel, která svojí intenzitou imitují denní světlo, nabízí zcela nový pohled na jedno z nejcennějších děl v tuzemských sbírkách.

„Docílili jsme efektu, že návštěvník vidí obraz stejným způsobem, jak se ho snažil vidět a malovat jeho autor, renesanční malíř Tizian,“ uvedl kurátor zámecké sbírky obrazů Miroslav Kindl. Dílo Apollo a Marsyas patří mezi klenoty tuzemských uměleckých sbírek. „Jako takový je často půjčován na výstavy. Nedávno byl ve Vídni, tento rok se vrátil z Říma. Všude tam jsme se mohli přesvědčit, že to není stejný obraz, jaký vídají návštěvníci v Kroměříži, kde není tak kvalitně nasvětlen,“ vysvětlil Kindl.

O Tizianově obrazu hovoří kurátor Miroslav Kindl (zdroj: ČT24)

Vedení obrazárny proto přišlo s plánem, dopřát stejný zážitek z díla i návštěvníkům, kteří zavítají do kroměřížského Arcibiskupského zámku. Galeristé proto nakoupili nejmodernější halogenové výbojky, které skvěle imitují denní světlo. „Dnes už můžete vidět, jak malíř Tizian obraz zamýšlel namalovat. Barevnost je úplně jiná, než když byl obraz nasvětlen předtím. Vystoupila řada tónů,“ ukazoval Kindl. Jeho slova potvrzují i návštěvníci. „Viděli jsme to postupné nasvěcování. Z obrazu opravdu postupně vystupují barvy, je to krásné,“ řekla jedna z návštěvnic obrazárny.

Obraz Apollo a Marsyas považují někteří historici umění za jedno z nejlepších Tizianových děl. „Jedná se o jeden z mála důkazů jeho pozdní tvorby. Dokonce řada badatelů obraz považuje za malířovu osobní závět, protože když se na obraz podíváte, jedna z postav je Tizianův autoportrét, který vlastně medituje a přemýšlí o smyslu života,“ upřesnil Kindl.

Tizian

Tiziano Vecelli, stručně Tizian (1488-1576) byl proslulý italský renesanční malíř. Maloval portréty, krajiny a náboženská i mytologická témata. Pocházel ze zámožné a vzdělané rodiny. V deseti letech vstoupil spolu s bratrem Francescem do učení. V roce 1530 ovdověl se třemi malými dětmi. Jeho obrazy byly dramatičtější a blížily se barokním. V roce 1576 zemřel ve vysokém věku na mor v Benátkách. V tuzemských sbírkách najdeme Tiziana například v obrazárně Pražského hradu, kde visí obraz „Podobizna mladé ženy“, který je v Praze už od roku 1685. Je obdobou originálu v Pařížském Louvru. Nejcennější obraz na území ČR je zřejmě právě Tizianův obraz „Apollo a Marsyas“, který je k vidění v kroměřížském Arcibiskupském zámku.

Zdroj: Wikipedie

Pýcha kroměřížské sbírky by měla být jen prvním krokem, kurátor zamýšlí nově nasvítit celou obrazárnu. „Doufáme, že v průběhu několika let se nám podaří moderně a kvalitně nasvítit všechny obrazy. Je to velká investice. Nejdražší jsou halogenidové výbojky. Cena za tato dvě světla pro Tiziana se pohybuje v řádech několika tisíců, ale ty obrazy si to samozřejmě zaslouží,“ dodal Kindl s tím, že nejprve se nového nasvětlení dočkají umělecky nejhodnotnější kousky. 

Zámecká galerie v Kroměříži

Galerii založil po svém nástupu do úřadu olomoucký biskup Karel II. Lichtenstein. Nejznámějším a nejcennějším dílem Lichtensteinovy sbírky je obraz benátského mistra Tiziana s názvem Apollo a Marsyas. Umělec na něm ztvárnil antický mýtus o hudebním souboji satyra Marsya a boha Apollona. Jedna z postav na plátně, král Midas, který měl o vítězi rozhodnout, nese Tizianovu podobu. Obraz vzbudil velkou pozornost na světových výstavách v Londýně, Benátkách, Washingtonu a Paříži. V zámeckých sbírkách je také uložena bohatá kolekce kreseb a grafických listů, která se řadí k nejhodnotnějším uměleckým sbírkám u nás.

Zdroj: Kroměříž.cz