Vesnická koupaliště žijí jen z turistů. Místní si raději kupují bazény

Brno – Vlastní bazén má na zahradě u svého domu stále více lidí. Trend posledních let ale ubírá zákazníky vesnickým plovárnám – při životě je drží většinou jen turisté, kteří za vodou jezdí i desítky kilometrů. Jinak bychom dávno zkrachovali, tvrdí provozovatelé.

Koupaliště v Olešnici na Blanensku funguje stejně jako řada menších plováren na jižní Moravě především díky zájmu turistů. „Nebýt turistů, tak by to pro nás bylo špatné. Místní k nám chodí málo,“ řekl provozovatel olešnického koupaliště Milan Machát.

Místní totiž raději tráví horké dny u vlastních bazénů. Ty v Olešnici rostou jako houby po dešti – podle radnice je bazén u každého šestého domu. „Je to dáno tím, že to nestojí až tak moc peněz a rodiče chtějí mít o svých dětech přehled,“ potvrdil starosta Olešnice Zdeněk Peša (nez.).

Starosta Olešnice Zdeněk Peša o množství bazénů v obci (zdroj: ČT24)

Podobná je situace také ve Křtinách nebo nedalekém Spešově. I tady místní raději zůstávají na dosah pohodlí, které jim bazén na zahradě nabízí. „Většinu tváří tady nepoznávám, nejsou to místní, ale lidé, kteří dojíždí z Brna nebo Blanska,“ potvrdila provozovatelka koupaliště ve Spešově Kateřina Kuncová.

Podle údajů organizace European Union of Swimming Pool and Spa Associations z roku 2011 patří Česko mezi země s nejvyšším počtem bazénů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Podle odhadů prodejců bazénu je na českých zahradách už 250 tisíc zabudovaných a dalších 350 tisíc sezónních bazénů.

Prodejci mají žně už několik let a dařit by se jim mohlo i v následujících letech. V České republice jsou totiž zhruba dva miliony zahrad, pořizovací cena bazénů navíc klesá – sehnat se dají i za méně než dvacet tisíc korun.

Češi natolik milují koupání v soukromí, že si svůj sen plní i v centru velkých měst. V jihomoravské metropoli se bazény objevují i na střechách několikapatrových domů. Bazén je i v nejvyšším patře nejvyšší budovy České republiky – AZ Toweru.