Komárů je na jihu Moravy zase hodně

Břeclavsko – Vytrvalé deště a záplavy na začátku léta umožnily přemnožení komárů. Ti teď trápí turisty i obyvatele, kteří bydlí v povodí řeky Dyje. Hygienici na komáry kladou pasti, ulovený hmyz pak kontrolují na přítomnost virů. Komáři jsou celosvětově největšími přenašeči nemocí, v českých podmínkách přenáší například tzv. valtickou horečku.

„Teď mám dva na sobě … to dál nejde, jdeme pryč. Zabila jsem jich aspoň šest,“ stěžovala si turistka u novomlýnských nádrží. Právě v povodí Dyje se komáři přemnožili nejvíc. Vyhovují jim tamní lužní lesy a slepá ramena řeky. „Letos tady došlo k opakovanému zalití líhnišť. Pro vývoj komárů nejsou důležité ničivé záplavy, které ničí domy a ornou půdu, ale je důležité, aby došlo právě k zaplavení líhnišť. To nastává už při prvním nebo druhém stupni povodňové aktivity,“ popsal odborník z Krajské hygienické stanice v Brně Oldřich Šebesta. 

Hovoří Oldřich Šebesta z Krajské hygienické stanice v Brně (zdroj: ČT24)

S kolegyní kladli na Břeclavsku pasti na komáry. Speciální síťky s návnadou se na noc pověsí do blízkosti vodních ploch, ráno si jdou hygienici pro svůj „úlovek“. „V této je asi dva nebo tři tisíce komárů, kteří se chytili přibližně za 16 hodin,“ ukázal Šebesta. 

Na českém území žije 40 – 50 druhů komárů. Do lidských obydlí zalétá zejména komár pisklavý a přímo s lidmi žije jeho poddruh komár obtížný, který se vyvinul v prostorách londýnského metra. Po povodních se zvyšuje výskyt komára záplavového.

Ulovené komáry odborníci zmrazí a v laboratoři virologicky vyšetří. „Celosvětově jsou komáři nejrozšířenějšími přenašeči onemocnění u člověka. U nás ta situace není tak vážná, přesto i v Česku nějaká onemocnění přenášet mohou. Jedná se především o valtickou horečku, která je tady poměrně dost rozšířená,“ doplnil hygienik. 

NO COMMENT: Návštěvníky kempu trápí komáři (zdroj: ČT24)

Jižní Morava poskytuje komárům příznivé podmínky téměř každoročně. Zejména v dolním Podyjí jsou mokré louky a lužní lesy, kde mohou klást vajíčka. Letos jim navíc přeje střídání vlhkého a teplého počasí. Situace ale zatím není kritická, horší byla v roce 2010, kdy byli komáři přemnožení po celý rok.