Kraje se potýkají s následky nedělní bouřky

Jižní Morava, Zlínsko – Nedělní bouřka zaměstnala hasiče po celé republice. Na jihu Moravy vyjížděli k celkem 219 událostem. V Brně při zápase fotbalové Zbrojovky spadla ulomená větev na fanoušky, zranila čtyři lidi. V Ochozi u Brna evakuovali hasiči dětský tábor, ve Vlčnově na Uherskohradišťsku vítr utrhl střechu sportoviště. Některé z obcí zůstaly po dlouhé hodiny bez proudu.

„V neděli večer se přes území Jihomoravského kraje prohnala velmi silná bouřka, která polámala stromy, zpřetrhala dráty elektrického vedení a zatopila sklepy. Hasiči vyrazili ke 219 událostem,“ potvrdil David Jirouš z Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje. Do terénu vyjely stovky hasičských jednotek. „Přesně 92 profesionálních a 158 dobrovolných,“ dodal Jirouš. 

Hasiči museli likvidovat hlavně popadané stromy, z 219 zásahů právě ty tvořily 172. Pádu stromu se nevyhnulo ani fotbalové utkání mezi Zbrojovkou Brno a Spartou Praha. Strom zranil 4 osoby. „Ve dvou případech došlo kvůli spadeným stromům k dopravní nehodě,“ doplnil hasič. 

Jihomoravští hasiči řešili v neděli 265 událostí, z toho 219 způsobil silný vítr a déšť. Běžný týdenní průměr je 162 událostí.

Vlivem silného větru vznikly problémy s elektrickým vedením, například v Brně-Líšni zřejmě kvůli bouřce zkratovala tramvaj, která následně začala hořet. „Práci hasičů ztěžoval i výpadek elektrického proudu ve třinácti požárních stanicích, které musely přejít na záložní zdroj energie. Jednalo se přesně o polovinu stanic, kterými jihomoravští hasiči disponují,“ řekl Jirouš. 

Podle energetiků jsou potíže s dodávkami elektřiny ještě v obcích Veselka, Šebetov, Světlá, Brumovice, Lanžhot, Pozořice, Drásov a Medlov.

Problémy s dodávkami elektrického proudu jsou ještě v několika obcích v regionu. Například v Medlově nejde elektřina už od osmé hodiny večer. „Nefunguje doposud, což je dost kritické, protože máme mrazáky úplně roztopený. Lidi jsou naštvaní, nemůžou si nakoupit, protože máme počítačový systém, takže bez elektřiny nemůžeme otevřít prodejnu,“ uvedl majitel obchodu s potravinami v Medlově Jaroslav Horňák, kterému se navíc ani nepovedlo dovolat na nouzovou linku energetiků.

U energetiků neuspěl ani starosta Ochozi u Brna. „Když člověk volal na infolinku E.Onu, tak byla přetížená, obsazená, a vůbec jsem se nedozvěděl, kde je problém a kdy bude odstraněn,“ uvedl starosta Vlastimil Čoupek (STAN). V obci byla dodávka proudu obnovena dnes dopoledne.

V Ochozi u Brna museli hasiči také evakuovat dětský tábor. „Celkem bylo evakuováno 43 dětí a 10 dospělých osob,“ potvrdil mluvčí hasičů. Táborníci našli provizorní ubytování v ochozské Orlovně. Teď už jsou děti zpátky, na tábořiště se začaly vracet hned ráno.

Táborníci od Ochozi se dnes ráno vrátili zpátky (zdroj: ČT24)

Zranění fanoušci Zbrojovky jsou mimo ohrožení 

Pokračuje i vyšetřování včerejší nehody na stadionu brněnské Zbrojovky, kde během fotbalového utkání spadl kus stromu na lidi, čekající ve frontě na občerstvení. Strom zranil celkem čtyři lidi – dva dospělé a dvě děti. Tři ze zraněných skončili v bohunické nemocnici. „Děti naštěstí utrpěly jen lehčí poranění. Po ambulantním ošetření byly propuštěny domů. Bohužel jedna pacientka utrpěla vážná poranění,“ potvrdila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová s tím, že stav ženy je stabilizovaný. 

Událost už vyšetřují policisté. „Provedli jsme ohledání místa, budeme zadávat také znalecké posudky a vyžádáme si i lékařské zprávy o zdravotním stavu poškozených,“ upřesnila mluvčí jihomoravských policistů Petra Vedrová. Podle ní je ještě brzy spekulovat o tom, kdo a jakým způsobem je za neštěstí zodpovědný. „V úvahu však připadá některý z nedbalostních trestných činů,“ dodala mluvčí. 

K události se prostřednictvím prohlášení na svém webu vyjádřil i fotbalový klub Zbrojovka. „Po dlouhém období sucha přišla silná bouře zrovna během jedné hodiny, kdy na Městském stadionu bylo na ligovém zápase nejvíce fanoušků za dvanáct let. Je logické, že tak silnou nepřízeň počasí a povětrnostních podmínek nemohl nikdo předvídat, ať už vzhledem k situaci uvnitř stadionu na nekrytých a nechráněných tribunách, tím méně mimo něj,“ stojí na stránkách klubu, který zodpovědnost za incident odmítl. Přesto nabízí zraněným fanouškům satisfakci. „Během nejbližších dní, jakmile to zdravotní stav zraněných dovolí, se vedení FC Zbrojovka s těmito fanoušky spojí a nabídne jim jistý způsob satisfakce za újmu, která se jim – nikoliv vinou klubu – stala,“ potvrdili na klubovém webu. 

„Klub v pozici toho, kdo organizoval utkání, se k tomu postaví čelem. Na druhou stranu je třeba říci, že je to bohužel výpověď i o tom, v jaké situaci se momentálně fotbalový stadion v Brně nachází,“ uvedl místopředseda představenstva klubu Zdeněk Kudela a poukázal tak na to, že stadion není zastřešený. Během včerejší bouřky ho proto v půlce zápasu opustily na tři tisíce promočených fanoušků. „Ti, kteří to chtějí vydržet, tak se musí schovat pod strom a bohužel se stalo to neštěstí,“ dodal Kudela.

Hovoří místopředseda představenstva FC Zbrojovka Brno Z. Kudela (zdroj: ČT24)

Na Zlínsku uletělo několik střech 

Ve Zlínském kraji zasahovali hasiči u 90 událostí. Stejně jako na jihu Moravy šlo většinou o popadané stromy, větve a přetržená elektrická vedení. Ve Vlčnově na Uherskohradišťsku vítr utrhl střechu sportoviště. 

Kromě bouřky hasiči podnikli i noční pátrací akci. Více než stovka jich v okolí Rajnochovic na Kroměřížsku hledala devítiletého chlapce, který se ztratil v neděli večer při táborových hrách. „Událost byla oznámena ve 22:24. Postupně bylo do pátrání nasazeno asi 115 dobrovolných a profesionálních hasičů. Na místě zasahoval také vrtulník a psovodi záchranné brigády,“ popsal krajský mluvčí hasičů Libor Netopil. 

Hasiči hledali hocha celou noc, nalezli ho v lese až krátce před půl sedmou ráno. „Malý táborník byl sice podchlazený a dezorientovaný, nicméně neutrpěl žádná zranění,“ potvrdil mluvčí zlínské policie Petr Jaroš.

Téma bouřky v UVR (zdroj: ČT24)
Vydáno pod