Polovina týraných žen se k partnerům vrací

Moravskoslezský kraj - Jen necelá polovina obětí domácího násilí se podle zkušeností pracovníků intervenčních center snaží svou situaci ve vztahu dlouhodobě řešit. Moravskoslezský kraj přitom patří k regionům s největším počtem vykázaných násilníků. V Ostravě proto působí speciální tým policistů, kteří se na domácí násilí zaměřují.

Za téměř sedm let více než sedm tisíc vykázaných násilníků v celé zemi. Každý z nich musí mimo domov strávit deset dní. Během této doby jejich oběti kontaktují pracovníci intervenčních center. Podle zkušeností dvou zařízení v Moravskoslezském kraji odmítne pětina oslovených. Ostatní pomoc vyhledají.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Zbytek se pak do vztahu znovu vrací nebo násilného partnera omlouvá.

„Velmi často bývají finančně závislí na násilné osobě, omlouvají to i tím, že násilná osoba bývá hodná k dětem,“ informovala Michaela Ohřálová, vedoucí intervenčního centra Havířov Slezské diakonie.

Právě Moravskoslezský kraj patří dlouhodobě ke špičce v počtu případů domácího násilí. Každý třetí den tady policie vykáže z bytu jednoho násilníka.

Ještě před šesti lety to ale bylo více než dvakrát častěji. Policisté na Ostravsku jako jediní v zemi sestavili speciální tým, který obětem domácího násilí pomáhá jak v terénu, tak i při dalších konzultacích.

„Specialisté jsou v dosahu 24 hodin denně, to znamená, pokud se hlídka dostane do situace, kde může o jít o domácí násilí, je na místo přivolán specialista,“ informovala Gabriela Holčáková, mluvčí Policie ČR Moravskoslezského kraje.

Ani policisté, ani pracovníci intervenčních center ale jasné vysvětlení pro velký počet případů domácího násilí na Ostravsku nemají. Podle nich za tím nemusí být pouze horší ekonomická situace.

„Máme případy vykázání v rodinách vysokoškolsky vzdělaných lidí, v rodinách lékařů, politiků i policistů,“ komentovala situaci Lucie Paprsteinová, vedoucí Intervenčního centra Ostrava, Bílý kruh bezpečí.

Podle odhadů se s násilím za dveřmi domova setkala každá třetí žena. Pracovníci intervenčních center proto radí i známým či příbuzným týraných žen, aby nepodceňovali i zdánlivě neuvěřitelné výpovědi obětí.