Řidič jaguaru vytlačil dodávku na svodidla

Brno – Policisté dopadli muže, který svým jaguarem vytlačil dodávku na betonová svodidla. Důvodem k nebezpečnému manévru byla zřejmě nespokojenost řidiče po předchozím konfliktu, kdy řidič jaguaru zdržoval kolonu aut a dodávka ho poté předjela. Nejedná se přitom o první případ řidiče, který se pokusil jiného vytlačit ze silnice. Řidiči hrozí až pět let vězení.

„Minulé pondělí kolem šesté hodiny večerní došlo v Žabovřeské ulici ke konfliktu mezi řidiči jaguaru a dodávky. Obě auta stála v koloně, ovšem řidič jaguaru telefonoval a nereagoval na pohyb kolony ani poté, co byl na tuto skutečnost upozorněn,“ popsal okolnosti incidentu policejní mluvčí Pavel Šváb. 

Dodávka pak stále stojící jaguar objela a mířila směrem do centra. V místě, kde se silnice rozšiřuje na dva pruhy, ji řidič jaguaru dojel a nebezpečným manévrem vytlačil na betonová svodidla. „Řidič dodávky už nestačil zabránit střetu jak s vozidlem, tak se svodidly. Viník dopravní nehody z místa ujel,“ dodal Šváb. Dva zraněné pasažéry z dodávky převezla sanitka do nemocnice. 

Policejní záběry incidentu s vytlačenou dodávkou (zdroj: ČT24)

„Od svědků jsme měli sice popis nehodového děje a informace k popisu řidiče, ale z registrační značky jsme znali jen písmeno a jedno číslo,“ vysvětlil mluvčí. Přesto se dopravní policisté během několika dnů po zdlouhavém procházení evidencí dostali na stopu řidiče jaguaru. „Ještě při telefonickém kontaktu policistům vše popřel. Ve čtvrtek jsme ho zadrželi na Lesné a opodál jsme nalezli také zaparkovaný poškozený jaguar,“ uzavřel Šváb. 

Muž strávil noc v policejní cele. Zatím je podezřelý z trestných činů ublížení na zdraví, neposkytnutí pomoci a poškození cizí věci. Pokud mu bude prokázána vina, hrozí mu až pětiletý pobyt za mřížemi.

Vytlačování a vybržďování se rozmáhá

Případy agresivních řidičů nejsou v posledních letech výjimečné. Podnikatel Aleš Trpišovský nesmí za agresivní jízdu a ohrožování pomalejších řidičů na D1 sedm let řídit. Dvouleté vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky Trpišovskému na základě amnestie prominul Krajský soud v Praze. Pětiletý nepodmíněný trest vyměřily soudy Luboši Lacinovi, jenž z dálnice D1 vytlačil pomaleji jedoucí vozidlo.

Autentické video z najíždění poskytl ČT Tomáš Drajsajtl (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Brně v květnu poslal na tři roky do vězení muže, jenž loni prudkým brzděním donutil zastavit autobus městské hromadné dopravy. Způsobil tak pád a zranění pětaosmdesátileté pasažérky autobusu.