Charita vyrábí panenky, které pomohou při výsleších dětí

Ostrava – Pracovníci chráněných dílen Charity svatého Alexandra v Ostravě vyrobili hračky pro dětské oběti nebo svědky trestné činnosti. Hračky budou rozděleny do pěti speciálních místností na policejních služebnách v Moravskoslezském kraji, které jsou určené právě pro výslechy dětí.

Speciální místnost pro výslechy dětských obětí nebo svědků trestné činnosti je plná hraček. Téměř domácí prostředí má minimalizovat trauma, které dítě prožilo nebo prožívá při popisování nepříjemných zážitků. „První takto specializovaná místnost byla otevřena v Ostravě, poslední letos v Havířově. V celém Moravskoslezském kraji je jich pět,“ informuje mluvčí Policie České republiky Moravskoslezského kraje Soňa Štětínská. Díky těmto místnostem nemusejí děti v mnoha případech vypovídat u soudu. Tam se pouze pouští záznam z výslechové místnosti,“ dodává kriminalistka Lenka Burdigová.

V posledních dvou letech byly v upravených místnostech vyslechnuty desítky dětí, které se staly oběťmi nebo byli svědky trestné činnosti. Policisté místnosti ale využívají také při výslechu dospělých obětí, například při znásilnění nebo domácím násilí.

Reportáž Tomáše Vzorka (zdroj: ČT24)

Pracovníci chráněných dílen vyrobili 352 hraček v hodnotě 65 tisíc korun. Peníze na tento projekt uvolnil Krajský úřad Moravskoslezského kraje. „Moravskoslezský kraj reagoval na výzvu Policie České republiky k zapojení do tohoto projektu, který je sám o sobě velmi přínosný. Dalším bonusem celého projektu je, že výrobu kraj objednal u společnosti Charita, která hračky vyrábí v chráněné dílně, v místě, kde jsou zaměstnávané osoby se zdravotním postižením,“ uvádí ředitel Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza.

Charita sv.Alexandra provozuje čtyři chráněné dílny. Hračky pro dětské oběti násilí vyráběli pracovníci jedné z nich asi dva měsíce.