Dahlgrenovi právníci napadli jeho vydání do Česka

Washington – Právníci Američana Kevina Dahlgrena napadli rozhodnutí vydat ho do Česka. Úterní večer byl posledním termínem, do kdy se mohli proti verdiktu ohradit. Dahlgren je podezřelý ze čtyřnásobné vraždy v Brně-Ivanovicích. Pokud by byl do Česka skutečně vydán a stanul před českými soudy, hrozí mu až doživotí.

Pár hodin před koncem úterní lhůty se v soudním spise Američana Kevina Dahlgrena objevil dokument obhajoby, který zpochybňuje verdikt amerického soudu. Soud ve Virginii přesně před dvěma měsíci rozhodl, že Dahlgren může být vydán do České republiky. Právníci, kteří muže podezřelého ze čtyřnásobné vraždy rodiny z brněnských Ivanovic zastupují, zpochybňují hned několik desítek různých bodů verdiktu.

Telefonát amerického zpravodaje ČT Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)

Obhajoba ve svém napadnutí rekapituluje své připomínky a tvrdí, že na úplném počátku, když byl Dahlgren u Washingtonu zatčen, nebylo dostatečně prokázáno důvodné podezření ze spáchání vraždy. Tím pádem by veškeré následující kroky, jako například odebrání osobních věcí a jejich odeslání české policii, bylo nezákonné a porušilo Dahlgrenova ústavní práva. Obhajoba také napadá důkazy dodané českou policií. 

V Dahlgrenově případu nejde o odvolání v pravém slova smyslu, ale spíš napadnutí verdiktu s cílem dostat podezřelého z vazby a zvrátit rozhodnutí soudu. Státní zástupce má čas do poloviny ledna, aby se k dokumentu obhajoby vyjádřil. Obhajoba pak dostane další měsíc na své stanovisko k postoji státního zástupce. Kauza tak nemusí zaznamenat žádný další přelom až do února příštího roku. 

Vydáno pod